Filips I van Heinsberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Filips I van Keulen
Filips van Valkenburg-Heinsberg
1130-1191
Grabmal Philipp von Heinsberg Kölner Dom 0622.jpg
Aartsbisschop van Keulen
Periode 1168-1191
Voorganger Reinald van Dassel
Opvolger Bruno III van Berg
Landdrost van Westfalen en Engern
Periode 1180-1191
Voorganger geen
Opvolger Bruno III van Berg
Vader Gosewijn II van Heinsberg en Valkenburg
Moeder Adelheid van Sommerschenburg

Filips I van Keulen, ook Filips van Heinsberg of Filips van Valkenburg (1130 - 13 augustus 1191) was een belangrijk geestelijke in de middeleeuwen. Hij was onder andere aartsbisschop van Keulen en kanselier van Rijks-Italië en een trouwe bondgenoot van keizer Frederik I Barbarossa.

Levensbeschrijving[bewerken]

Filips stamde uit het Huis Valkenburg-Heinsberg en was een zoon van Gosewijn II van Valkenburg en Adelheid van Sommerschenburg. Hij was de broer van Gosewijn III van Valkenburg, eveneens een trouwe bondgenoot van Barbarossa. Filips was domdeken in Keulen en domproost in Luik en werd aartsbisschop van Keulen en aartskanselier voor Italië in 1167.

Als kanselier ondersteunde hij de Italië-politiek van Frederik Barbarossa en trok diverse keren met de keizer mee naar Italië. Filips bevestigde definitief de territoriale aanspraken van het Keulse aartsbisdom ten nadele van de keizers Hendrik de Leeuw en Koenraad de Staufer. Hij nam deel aan de strijd tegen Hendrik de Leeuw en kon hierdoor zijn gebieden in Westfalen gevoelig uitbreiden (Werl-Arnsberg, Brilon, Soest, Medebach en Marsberg) en de aartsbisschoppelijke invloed uitbreiden tot aan de Wezer. Filips liet Soest uitbouwen als oostelijk steunpunt van zijn gebied. Bij de vrede van Fülda van 1190 verwierf hij ook nog Linn, Dollendorf, Alten-Wied, Blankenberg, Wassenberg, Aremberg-Arberg, Alten-Ahr, Rheydt en Niedeggen.

Filips stierf in 1191 nabij Napels bij een epidemie.

Nalatenschap[bewerken]

Als belangrijkste culturele nalatenschap van aartsbisschop Filips I van Keulen geldt het zogenaamde Driekoningenschrijn in de Dom van Keulen. Dit schrijn bevat de relikwieën van de Drie Koningen, die door Filips' voorganger Reinald van Dassel uit Milaan geroofd waren. Deze belangrijke relieken werden door Filips I in een zeer rijk bewerkt, verguld koperen reliekschrijn geplaatst, vervaardigd door de beroemdste edelsmid uit de middeleeuwen, Nicolaas van Verdun.

Bronnen[bewerken]