Mohoua (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Finschia (geslacht))
Mohoua
Boven: witkopmohoua (Mohoua albicilla); linksonder: mohoua (Mohua ochrocephala) en rechtsonder: finschia (Finschia novaeseelandiae). Illustratie van John Gerrard Keulemans.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Mohouidae
Geslacht
Mohoua
Lesson, 1837
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mohoua op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Mohoua is een geslacht van zangvogels uit de familie Mohouidae.[1] De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1837 door Lesson. De soorten uit het geslacht zijn endemische in Nieuw-Zeeland. Mohoua is ontleend aan het Māori. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes bij beide soorten (en de verwante Finschia novaeseelandiae). Buiten de broedtijd leven deze vogels in groepen, vaak ook met andere soorten. Ook vertonen ze opmerkelijk broedgedrag; de jongen worden verzorgd door zowel hun eigen ouders als 'helpers', soortgenoten die meedoen aan het opvoeden van de jongen.

Alle drie soorten worden geparasiteerd door de Langstaartkoël (Urodynamis taitensis), een soort koekoek die alleen bij deze soorten zijn eieren deponeert.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden passeerden zeven families de revue als kandidaat: Paridae, Timaliidae, Orthonychidae, Campephagidae, Sylviidae, Maluridae en Acanthizidae. Onderzoek uit 2011 wijst op een aparte eigen familie die het meest verwant is met de rupsvogels (Campephagidae).[2] In 2013 is het geslacht in een aparte familie geplaatst.[3]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende soorten zijn bij het geslacht ingedeeld:[1]