Flanders Field American Cemetery and Memorial

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Toegang
Overzicht met kapel

Het Flanders Field American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats in de Belgische stad Waregem, gelegen op het kruispunt van de Wortegemseweg en de Bosstraat, vlak bij de afrit van de autosnelweg E17. Het is de enige Amerikaanse begraafplaats in België met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Ze ligt vlak bij de Spitaalsbossen, de plaats waar de meeste Amerikaanse soldaten gesneuveld zijn tijdens de slag aan de Schelde rond 1 november 1918. Soldaten die eerst elders werden begraven, zijn in de jaren na Wapenstilstand plechtig herbegraven op het Flanders Field American Cemetery. De architect van de begraafplaats is Paul P. Cret uit Philadelphia, in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Het Flanders Field American Cemetery and Memorial is twee hectare groot en telt 368 grafzerken. Het is verdeeld in vier identieke delen met elk 92 graven. 21 van de 368 graven herbergen de lichamen die niet geïdentificeerd konden worden. In de kapel bevinden zich de namen van de 43 vermiste Amerikaanse soldaten die geen gekend graf hebben. Op de versierde urn op een voetstuk zijn de kentekens van de vier Amerikaanse divisies die in België gestreden hebben gebeiteld: 27th div A.E.F., 30th div A.E.F., 37th div A.E.F. en 91th div A.E.F. De begraafplaats werd officieel ingehuldigd op 8 augustus 1937.

Geschiedenis[bewerken]

De 37ste divisie A.E.F. rukte vanuit Olsene over Kruishoutem op naar Heurne en Eine. Zij staken daar de Schelde over. Als aandenken daaraan werd later de Ohiobrug te Eine bij Oudenaarde gebouwd en betaald door de Amerikaanse staat Ohio. De 91ste divisie A.E.F. rukte vanuit Waregem door de Spitaalsbossen op naar Wortegem en zo naar Moregem. Zij bereikte op 1 november 1918 Oudenaarde. In de Spitaalsbossen is hard gevochten. De Duitsers hadden er verscheidene mitrailleurposten. De 91ste divisie verloor 49 officieren en 920 manschappen bij deze krijgsverrichtingen.

Varia[bewerken]

Charles Lindbergh overvloog op 30 mei 1927 het Flanders Field American Cemetery and Memorial.

In de jaren 30 kwamen er heel wat moeders de graven van hun gesneuvelde zonen bezoeken, via de Gold Star Mothers' Pilgrimage. Nu komen er nog steeds verwanten het graf van hun familie bezichtigen.

Ieder jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse gesneuvelden. Op deze herdenkingsdag worden toespraken van onder andere religieuzen, plaatselijke politici, Amerikaanse officieren, vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade en van veteranenorganisaties gehouden. Meestal vliegen er tijdens deze plechtigheid enkele Amerikaanse gevechtsvliegtuigen boven het kerkhof als eerbetoon voor hun gevallen landgenoten. De plechtigheid wordt ook opgeluisterd door het zingen van het Amerikaanse volkslied, The Star-Spangled Banner, door Waregemse schoolkinderen.

Op 26 maart 2014 bracht de Amerikaanse president Barack Obama bij zijn eerste bezoek aan België een bezoek aan de begraafplaats, hij deed dit in het gezelschap van premier Elio Di Rupo en koning Filip van België.

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd[1]

Referenties[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties