Barry Allen (stripfiguur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Flash (Barry Allen))
Flash/Barry Allen
Cosplayer - The Flash tijdens SDCC 2014.
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Showcase nr. 4 (oktober 1956)
Bedenker(s) Gardner Fox
Bob Kanigher
Carmine Infantino
Gespeeld door Rod Haase, John Wesley Shipp, Ezra Miller, Grant Gustin
Stemacteur(s) Ray Owens, Ted Knight, Jack Angel, Charlie Schlatter, Neil Patrick Harris, Alan Tudyk, Taliesin Jaffe, Eric Bauza, George Eads, James Arnold Taylor, Dwight Schultz, Michael Rosenbaum, Neal McDonough, Justin Chambers, Jason Spisak, Christopher Gorham, Yuri Lowenthal, Josh Keaton, Grant Gustin, Adam DeVine, Daisuke Namikawa, Scott Whyte, Will Wheaton, Phil LaMarr, Matt Bomer, John Early, David Errigo Jr.
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Barry Allen
Bekende aliassen The Flash
Familie Wally West (neefje), Iris West (vrouw), Tornado Twins (kinderen), Bart Allen (kleinzoon)
Lid (geweest) van Justice League
Grootste vijand(en) Eobard Thawne, Reverse-Flash, Zoom, Savitar, Clifford DeVoe, Cicada, Captain Cold
Superkrachten Bovenmenselijke snelheid en reflexen. Tijdreizen. Controle over eigen moleculen.

Bartholomew Henry "Barry" Allen is een personage uit de strips van DC Comics. Hij is de tweede superheld met de naam Flash. Hij maakte zijn debuut in Showcase nr. 4 (oktober 1956) en werd bedacht door schrijvers Gardner Fox en Bob Kanigher, en tekenaar Carmine Infantino.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Barry Allen was een politiewetenschapper die bij zijn collega’s bekend stond als een van de traagste medewerkers van het lab. Op een nacht, toen hij op het punt stond naar huis te gaan, sloeg een bliksem in. De bliksem vernielde een vat vol chemicaliën en de volledige inhoud van het vat kwam op Allen terecht. Na te zijn bijgekomen ontdekte Allen dat het ongeluk een vreemd effect op hem had. Hij beschikte opeens over bovenmenselijke snelheid en reflexen.

Geïnspireerd door zijn favoriete stripboekheld, Jay Garrick, maakte Allen een rood kostuum en nam de identiteit van de Flash aan. Dit kostuum kon hij in het dagelijks leven verstoppen in een ring met behulp van een speciaal gas dat het pak deed krimpen.

Allen leerde al snel beter met zijn gave om te gaan. Zo ontdekte hij hoe hij zijn moleculen sneller kon laten vibreren en zo door vaste voorwerpen kon lopen, en hoe hij door de tijd kon reizen.

Allen was een van de oprichters van de Justice League. Gedurende zijn verblijf bij het team werd hij goede vrienden met Black Canary en Zatanna, maar begon geen relatie met de twee daar hij reeds verliefd was op Iris West.

In het verhaal "Flash of Two Worlds" ontmoette Flash zijn idool Jay Garrick. In dit verhaal werd voor het eerst het bestaan van parallelle universums binnen het DC Universum bevestigd; Jay en de andere DC helden uit de Golden Age van de strips kwamen uit een ander universum dan Allen en de Silver Age helden.

Allen trouwde uiteindelijk met Iris nadat zij zijn geheim ontdekte. Iris onthulde tevens een geheim van zichzelf: ze kwam in werkelijkheid uit de 30e eeuw.

In de jaren 80 begon Allens leven in te storten. Zijn vrouw werd vermoord door Professor Zoom. Toen Allen opnieuw wilde trouwen, probeerde Zoom ook Allens nieuwe vriendin te vermoorden. Ditmaal greep Allen tijdig in, maar gedreven door woede verloor hij zijn grenzen uit het oog en vermoordde Zoom. Hij moest zich verantwoorden voor de rechter, en werd veroordeeld. Niet veel later ontdekte Allen dat Iris’ geest na haar dood terug was gebracht naar de 30e eeuw, waar ze een nieuw lichaam had gekregen. Na zijn straf te hebben uitgezeten ging Allen met pensioen en voegde zich bij zijn vrouw in de 30e eeuw.

Tijdens het verhaal Crisis on Infinite Earths werd Allen gevangen door de Anti-Monitor, en teruggebracht naar 1986. Allen stopte Anti-Monitors plan om de aarde te vernietigen, maar kwam hierbij om het leven.

Na Allens overlijden nam zijn neefje Wally West, die voorheen bekendstond als Allens helper Kid Flash, de rol van Flash op zich.

Naderhand bleek Iris zwanger te zijn van Allen, en kreeg twee kinderen: de Tornado Twins.

Hoewel Allen overleden is, duikt hij nog wel af en toe op in de strips en kreeg later een rol in de animatiefilm DC League of Super-Pets. Dit kan vanwege zijn gave om door de tijd de reizen. Deze Allen reist vanuit een tijd dat hij nog in leven was naar de toekomst om zijn vrienden en familie te helpen als dat nodig is.

Krachten en vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Van alle helden met de naam Flash wordt Barry gezien als de snelste. Hij kon rennen met lichtsnelheid. In Flash #150 slaagde hij er zelfs in 10 keer sneller dan het licht te rennen.

Barry was in staat tot dingen waar andere speedsters met de naam Flash niet toe in staat waren, zoals door vaste voorwerpen heen vibreren en tijdreizen.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]