Flatcable

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flatcable

Een flatcable is een platte kabel met meerdere aders. Aan het begin en het eind van de kabel zitten connectoren waarmee de kabel aan een apparaat of moederbord kan worden bevestigd. Een bekende aansluiting die vaak gebruik maakt van flatcables is de IDE-aansluiting.

Doorgaans wordt het type kabel van grijze kunststof gemaakt, waarbij de eerste ader met een fel rode of zwarte kleur wordt gemarkeerd. Er bestaan echter ook varianten waarin iedere ader een eigen kleur heeft, met dezelfde kleuren als gebruikt voor het coderen van weerstanden. Als er meer aders zijn dan kleuren, dan worden sommige kleuren herhaald.


FFC[bewerken]

De FFC, inclusief connectoren, van de Samsung SGH-U700 mobiele telefoon.

De flatcable wordt ook wel aangeduid als de FFC (flexible flat cable). Onder dit begrip vallen theoretisch alle kabels die zowel flexibel als plat zijn.

Met de term FFC wordt echter voornamelijk verwezen naar de miniatuurversie van de flatcable. Deze variant bestaat vaak uit een dun plastic oppervlak, waar zich kleine metalen geleiders op bevinden. De variant wordt vooral gebruikt in elektronica waar de onderdelen zo compact mogelijk in de behuizing zitten, zoals mobiele telefoons en laptops.