Fleetwood Mac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fleetwood Mac
Live 3 maart 2009, St. Paul.v.l.n.r.:John McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham & Mick Fleetwood
Live 3 maart 2009, St. Paul.
v.l.n.r.:John McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham & Mick Fleetwood
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1967 - heden
Oorsprong Londen, Groot-Brittannië
Genre(s) Poprock, Bluesrock
Label(s) Blue Horizon, Reprise, Warner Bros., Sire, CBS Europe, Epic, Sanctuary
Bezetting
Huidige leden John McVie, Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Christine McVie
Ex-leden Peter Green, Jeremy Spencer, Bob Brunning
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fleetwood Mac is een Brits-Amerikaanse band. Zij begon als bluesband en heette oorspronkelijk Peter Green´s Fleetwood Mac. De band werd in 1967 opgericht door Peter Green. Oorspronkelijk bestond de band naast Green (zang, gitaar en mondharmonica) uit Mick Fleetwood (drums), Jeremy Spencer (gitaar) en Bob Brunning (bas).

Peter Green had samen met John McVie en Mick Fleetwood in John Mayall's Bluesbreakers gespeeld. Na de oprichting van Fleetwood Mac bleef McVie nog enige tijd bij John Mayall spelen, maar in een later stadium verving hij Bob Brunning. Na het vertrek van Peter Green bleef de naam Fleetwood Mac. Mick Fleetwood en John McVie zijn vanaf dan ook de constante factor in de groep gebleven. De groep evolueerde in de loop der jaren tot een popgroep met steeds wisselende bezettingen. De komst in 1975 van het duo Stevie Nicks en Lindsey Buckingham gaf de groep een belangrijke nieuwe impuls. In Nederland en België is ze vooral bekend door haar hits uit deze Amerikaanse periode, als Don't stop, Go your own way, Dreams, Everywhere en Little Lies.

Geschiedenis[bewerken]

De Britse periode[bewerken]

De bandnaam is afkomstig van een nummer dat Green, Fleetwood en McVie al opnamen in de tijd dat ze nog bij John Mayall speelden, maar komt eigenlijk neer op een samentrekking van de achternamen van Mick Fleetwood en John MACvie. Korte tijd daarna kwam slide-gitarist Jeremy Spencer de groep versterken. Via een advertentie in Melody Maker vond de band een tijdelijke bassist in Bob Brunning. Laatstgenoemde werd in december 1967 definitief vervangen door John McVie. Aanvankelijk was het repertoire van de band nogal gespleten: Peter Green speelde vaak melancholieke blues terwijl Jeremy Spencer zich meer op het repertoire van Elmore James richtte. Op de eerste twee albums is pure blues te horen, maar het geluid van de groep veranderde al snel, zeker nadat in de zomer van 1968 de groep nogmaals werd uitgebreid, ditmaal met gitarist Danny Kirwan. In deze formatie toerde de band tweemaal door Nederland: in de herfst van 1968 en begin 1969. De toekomstige topgroep speelde o.a. in kleine zaaltjes in Leersum en Schaijk.

De bekendste songs tot dan toe waren Black Magic Woman, later gecoverd door Santana, Need your love so bad en Albatross. Dit laatste nummer leidde begin 1969 een verandering van stijl in met een reeks rock-hits: het introspectieve Man of the world, Oh Well en The Green Manalishi.

Met het album Then Play On werd Fleetwood Mac een rockgroep. Het album is een schitterend voorbeeld van de veelzijdige muzikaliteit waartoe de band in staat is. Er staan prachtige ballads op, "Closing My Eyes" en "Although The Sun Is Shining", die worden afgewisseld met ruige rocknummers als "Rattlesnake Shake", "Fighting and Searching for Madge" en het tweedelige epos "Oh Well".

In mei 1970 verliet Green de band onverwacht. Green had tijdens een tournee door Duitsland heimelijk LSD toegediend gekregen en begon vreemd gedrag te vertonen. Zo wilde hij alle inkomsten van de band aan charitatieve doelen schenken. Toch waren de overige bandleden geschokt toen Green zelf de beslissing nam om op te stappen, want Green was dé ster en songwriter van de band. De band besloot daarop als een soort commune samen te gaan wonen in "Kiln House". Toen de band naar Amerika moest voor een volgende tournee, werd McVies latere vrouw Christine gevraagd om als toetseniste de band te versterken. Zij had onder haar eigen naam Christine Perfect al op het tweede album Mr. Wonderful van Fleetwood Mac als gastmuzikante meegespeeld. Als leadzangeres van Chicken Shack had ze een hit gehad met I'd rather go blind en ze was door Melody Maker uitgeroepen tot beste zangeres van 1969.

In 1971 verliet ook Spencer de groep. Na aankomst in Los Angeles verliet hij het hotel waar de groep logeerde om even wat boodschappen te doen en was vervolgens drie dagen zoek. Hij bleek zich te hebben aangesloten bij de sekte "Children of God". Voor de rest van de tournee werd hij opvallend genoeg vervangen door Peter Green. Spencers definitieve vervanger werd de Amerikaanse gitarist Bob Welch. Afgezien van de twee naamgevers van de groep, Fleetwood en McVie, had Fleetwood Mac nu weinig meer te maken met de bluesband uit de jaren 60. Voortaan maakte Fleetwood Mac popmuziek, ondanks regelmatige bezettingswisselingen. Hierdoor werd een nieuw publiek aangesproken maar haakten fans van het eerste uur af.

Crisis[bewerken]

Na het vertrek van gitarist Danny Kirwan werd Bob Weston aangetrokken als vervanging. Weston was reeds bekend met Fleetwood Mac vanuit zijn tourverleden met Long John Baldry. Weston is te horen op twee albums van Fleetwood Mac, "Penguin" en "Mystery to me". De twee albums scoorden goed in de hitlijsten. Ook was Dave Walker uit Savoy Brown enige tijd zanger, maar zijn stemgeluid paste geheel niet bij Fleetwood Mac. De band kwam in de problemen toen Weston werd ontslagen vanwege het aanknopen van amoureuze banden met Jenny Boyd, de vrouw van Fleetwood en zus van Pattie Boyd (Mick Fleetwood en George Harrison waren daardoor zwagers). Terwijl de band probeerde een nieuwe formatie bij elkaar te krijgen stuurde manager Clifford Davis een geheel andere band naar Amerika om onder de naam Fleetwood Mac op te treden. Het kostte de "echte" band veel tijd en geld om de rechten op de bandnaam terug te krijgen. In de tussentijd mochten ze zelf niet optreden. De "valse" Fleetwood Mac had later een hit met Why did you do it onder de naam Stretch. Inmiddels was John McVie getrouwd met Christine McVie. Zij heeft als schrijfster en toetseniste een belangrijke bijdrage geleverd aan Fleetwood Mac. Christine McVie is al in de jaren 70 gescheiden van John McVie maar is de naam Christine McVie blijven gebruiken.

De Amerikaanse periode[bewerken]

Eind 1974 vestigden de leden van de band zich in Californië. Kort daarna verliet Welch de groep, waardoor alleen Fleetwood en het echtpaar McVie overbleven. Met de komst van het duo Stevie Nicks en Lindsey Buckingham kreeg de groep een belangrijke nieuwe impuls. Dat de groep hiermee een nieuw begin maakte wordt geïllustreerd door de titel van het eerste album in deze bezetting; de plaat heet eenvoudig "Fleetwood Mac", net als het debuut van het oude Fleetwood Mac uit 1967. Het volgende album "Rumours" uit 1977, met de hit "Go your own way", had een enorm commercieel succes en wordt als het beste van dit tweede Fleetwood Mac beschouwd. Doordat zowel het echtpaar McVie als het duo Nicks-Buckingham in die tijd relationele problemen hadden en zich middels muziek en teksten afreageerden bevat het album een aantal nummers met een sterke emotionele lading. Ook de opvolger van Rumours, "Tusk", was een groot succes, evenals "Mirage" uit 1982. In de daaropvolgende jaren hielden de leden van de groep zich vooral bezig met solo-projecten. In 1987 verscheen "Tango in the Night", een album waaraan al vanaf 1985 was gewerkt. Ook dit album was een groot commercieel succes.

Na het verschijnen van "Tango in the Night" verliet Buckingham de band. Hij werd vervangen door gitaristen Billy Burnette en Rick Vito, waarmee in 1990 het album "Behind the Mask" werd opgenomen. In de jaren daarna stapten ook Stevie Nicks, Christine McVie en Vito uit de band. Bij de inauguratie van president Bill Clinton in 1993 trad de Rumours-bezetting op in een eenmalige reünie. In een nieuwe bezetting, met daarin onder meer Dave Mason, ging Fleetwood Mac in 1994 op tournee en werd het geflopte album "Time" opgenomen. In 1997 keerden Christine McVie, Buckingham en Nicks terug voor een tournee, naar aanleiding waarvan het live-album "The Dance" verscheen. Een nieuw studio-album verscheen pas in 2003, "Say You Will".

In 2009 heeft Fleetwood Mac Europa en ook Nederland bezocht met de tour "Unleashed". De media waren erg positief over het 2,5 uur durende optreden. Het optreden bestond uit veel oude hits en nummers.

Na het album van Lindsey Buckingham, "Gift of Screws" dat in 2008 werd uitgebracht, kwam in 2011 ook een solo-album van Stevie Nicks uit: "In Your Dreams". Nicks en Buckingham hebben in een interview aangegeven dat ze hierna samen misschien een nieuw album zullen opnemen.

Op dit moment wordt er veel gespeculeerd over de toekomst van Fleetwood Mac. Fleetwood heeft zelf aangekondigd weer te willen gaan samenwerken met Green, hoewel dat onwaarschijnlijk lijkt.

Een ander gerucht is dat Sheryl Crow de plaats van Christine McVie zal gaan innemen.

Fleetwood Mac heeft in 2013 een wereldtour gehad. Zij bezochten twee maal de Ziggo Dome in Amsterdam. Christine McVie is in januari 2014 weer teruggekeerd en in maart gaat de band de studio in om een nieuwe cd op te nemen, nadat er eerder in 2013 al een EP is verschenen.

Discografie[bewerken]

Originele albums[bewerken]

 • Peter Green's Fleetwood Mac (Blue Horizon, 1968)
 • Mr. Wonderful (Epic, 1968)
 • English Rose (Epic, 1969 - alleen VS)
 • The Pious Bird Of Good Omen (Blue Horizon 1969 - alleen VK)
 • Then Play On (Reprise, 1969)
 • Fleetwood Mac In Chicago/Blues Jam In Chicago vols 1 & 2 (Blue Horizon, 1969)
 • Kiln house (1970)
 • Greatest hits (1971)
 • Future games (1971)
 • Bare trees (1972)
 • Penguin (Reprise, 1973)
 • Mystery to me (1973)
 • Heroes are hard to find (1974)
 • Fleetwood Mac (11-7-1975)
 • Rumours (4-2-1977)
 • Tusk (12-10-1979)
 • Live (08-12-1980)
 • Mirage (28-6-1982)
 • Tango in the night (14-4-1987)
 • Greatest hits (22-10-1988)
 • Bermuda Triangle (1989)
 • Behind the mask (10-4-1990)
 • 25 years - the chain (20-12-1992)
 • Time (10-10-1995)
 • The dance (19-08-1997)
 • The very best of Fleetwood Mac (2002)
 • Say you will (15-04-2003)

Verzamelaars en latere uitgaven[bewerken]

 • Greatest Hits (CBS Europe, 1971)
 • The Original Fleetwood Mac (opnamen uit 1967-1968, uitgegeven Blue Horizon 1971)
 • "The best of Fleetwood Mac" (reprise records 1978)
 • The Complete Blue Horizon Sessions 1967-1969 [Box set] (Columbia UK, 1999)
 • The Vaudeville Years of Fleetwood Mac: 1968 to 1970 [Box set] (uitgegeven 1999)
 • Show-Biz Blues 1968-1970 [Box set] (Companion to "Vaudville", uitgegeven c. 2002)
 • Best of Peter Green's Fleetwood Mac (Columbia UK, 2000)
 • Original Fleetwood Mac: The Blues Years (3 cd-set, Castle, 2000)
 • Jumping at Shadows: The Blues Years (Castle/Sanctuary, 2002)
 • Men of the World: The Early Years (Sanctuary, 2005)

Livealbums[bewerken]

 • Live at the Marquee, 1967 (uitgegeven 1992)
 • Masters: London Live '68 (uitgegeven 1998)
 • Live At The BBC (uitgegeven 1995)
 • Shrine '69 (live 1969, uitgegeven 1999)
 • Live at the Boston Tea Party, vols 1-3 (opgenomen Feb 5-7, 1970).
 • Oh Well—Greatest Hits Live (Mainline, 1989.)

Hitlijsten[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The best of Fleetwood Mac 1974 14-09-1974 47 2 Verzamelalbum / Goud
Rumours 1977 26-02-1977 1(10wk) 104 Platina
Tusk (album) 1979 27-10-1979 4 21 Platina
Live 1980 20-12-1980 15 9 Livealbum
Mirage 1982 10-07-1982 4 16
Tango In The Night 1987 25-04-1987 1(3wk) 103 Platina
Greatest hits 1988 03-12-1988 2 49 Verzamelalbum / Platina
Behind the mask 1990 21-04-1990 5 24 Goud
Time 1995 28-10-1995 52 5
The dance 1997 30-08-1997 7 12 Livealbum / Goud
The very best of Fleetwood Mac 2002 16-11-2002 75 7 Verzamelalbum / Goud
Say you will 2003 03-05-2003 28 8
Rumours - 35th anniversary deluxe edition box 2013 02-02-2013 7 1*
Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The dance 1997 06-09-1997 37 4 Livealbum
The very best of Fleetwood Mac 2002 21-12-2002 39 4 Verzamelalbum
Rumours [35th anniversary deluxe edition] 2013 02-02-2013 72 1*
25 years - the chain 2013 16-02-2013 118 1*

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Need your love so bad 1968 28-09-1968 7 13
Albatross 1969 04-01-1969 4 12
Man of the world 1969 26-04-1969 12 6 Nr. 24 in de Single Top 100
Need you love so bad 1969 27-09-1969 12 8 Nr. 10 in de Single Top 100
Oh well (Part 1) 1969 08-11-1969 1(4wk) 11 allereerste Alarmschijf / Nr. 1 in de Single Top 100
Rattlesnake shake 1969 -
The green mahalishi (With the two prong crown) 1970 30-05-1970 8 9 Nr. 6 in de Single Top 100
Jewel eyed Judy 1971 13-02-1971 tip2 -
Albatross 1973 21-07-1973 2 9 Alarmschijf / Nr. 73 in de Single Top 100
Rhiannon (Will you ever win) 1976 04-09-1976 16 7 Nr. 16 in de Single Top 100
Go Your Own Way 1977 26-02-1977 1(3wk) 13 Nr. 1 in de Single Top 100
Don't stop 1977 04-06-1977 5 8 Alarmschijf / Nr. 4 in de Single Top 100
Dreams 1977 24-09-1977 8 7 Alarmschijf / Nr. 8 in de Single Top 100
You make loving fun 1978 14-01-1978 27 5 Nr. 22 in de Single Top 100
Tusk 1979 29-09-1979 9 11 Nr. 10 in de Single Top 100
Sara 1979 05-01-1980 10 7 Alarmschijf / Nr. 14 in de Single Top 100
Hold me 1982 19-06-1982 20 6 Nr. 25 in de Single Top 100
Gypsy 1982 11-09-1982 tip6 - Nr. 42 in de Single Top 100
Big love 1987 25-04-1987 4 11 Nr. 8 in de Single Top 100
Seven wonders 1987 01-08-1987 27 4 Nr. 28 in de Single Top 100
Little lies 1987 10-10-1987 10 10 Nr. 10 in de Single Top 100
Family man 1988 23-01-1988 32 3 Nr. 23 in de Single Top 100
Everywhere 1988 09-04-1988 3 14 Nr. 4 in de Single Top 100
Isn't it midnight 1988 23-07-1988 tip4 - Nr. 32 in de Single Top 100
As Long as You Follow 1988 19-11-1988 13 7 Alarmschijf / Nr. 15 in de Single Top 100
Hold me 1989 25-03-1989 29 4
Save me 1990 14-04-1990 9 8 Nr. 16 in de Single Top 100
Skies the limit 1990 04-08-1990 tip4 - Nr. 48 in de Single Top 100
Love shines 1993 16-01-1993 tip14 - Nr. 82 in de Single Top 100
Silver springs (live) 1997 - Nr. 96 in de Single Top 100
Peacekeeper 2003 - Nr. 100 in de Single Top 100

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Albatross 205 199 127 191 223 211 242 212 321 223 240 265 384 361 382 424
As long as you follow - 1481 - - 1829 1894 - 1967 - - 1985 1992 - 1778 1793 1706
Big love - 1818 - 1799 1838 - - - - - 1753 1844 1667 1300 903 1147
Don't stop 636 566 527 586 767 669 762 794 748 709 749 760 827 696 527 608
Dreams - 1059 917 966 1018 984 1254 1132 1106 1096 924 946 692 585 336 263
Everywhere - 1097 866 1144 1180 1180 1426 1542 1722 1410 1399 1411 1310 1228 854 861
Go your own way 64 67 73 71 69 79 77 94 102 85 63 67 71 81 41 30
Green Manalishi - 1065 - - - 1237 1593 1487 1594 1682 1545 1669 1675 1861 1629 1685
Little Lies - 800 964 1016 1560 1358 1374 1458 1857 1486 1455 1464 1263 1098 877 836
Man of the world 1441 963 778 1193 1244 1127 1305 1604 1848 1427 1668 1745 1975 1878 1755 1946
Need your love so bad 194 393 244 207 266 230 213 255 400 257 309 283 402 607 427 451
Oh well (part 1) 261 206 270 261 421 275 390 471 557 411 398 472 488 636 500 610
Rhiannon (Will you ever win) 710 579 614 556 617 722 889 990 1030 824 813 817 794 797 538 567
Sara 231 306 188 166 194 278 329 359 371 287 275 273 268 289 241 227
Songbird - - - - - - - - - - - - - - 1620 398
The Chain - - - - - - - - - - - - - - 1835 551
Tusk - - - - - - 619 683 757 1029 432 440 492 626 422 447
You make loving fun - - - - 1762 1740 1719 - - - 1969 1683 1887 1725 1379 1453

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
The dance 2002 16-11-2002 16 18
Live in Boston 2004 18-09-2004 16 8
In concert 1982 2010 30-10-2010 25 1

Bezettingen[bewerken]

Fleetwood Mac bezetting
(1967) (MK I)
(1967) (MK II)
 • Peter Green (zang, gitaar)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • Jeremy Spencer (gitaar, zang)
 • John McVie (bas)

(Na een aantal weken verving John McVie Bob Brunning.)

(1968-70) (MK III)
 • Peter Green (zang, gitaar)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • Jeremy Spencer (zang, gitaar)
 • John McVie (bas)
 • Danny Kirwan (gitaar, zang)
(1970) (MK IV)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • Jeremy Spencer (zang, gitaar)
 • John McVie (bas)
 • Danny Kirwan (gitaar, zang)
(1970-71) (MK V)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • Jeremy Spencer (zang, gitaar)
 • John McVie (bas)
 • Danny Kirwan (gitaar, zang)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
(1971) (MK VI)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Danny Kirwan (gitaar, zang)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Peter Green (gitaar)

(Peter Green verving tot het einde van de tournee van 1971 op de gitaar Jeremy Spencer, die abrupt uit de band was gestapt)

(1971-72) (MK VII)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Danny Kirwan (gitaar, zang)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Bob Welch (zang, gitaar)
(1972-73) (MK VIII)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Bob Welch (zang, gitaar)
 • Bob Weston (gitaar)
 • Dave Walker (zang)
(1973-74) (MK IX)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Bob Welch (zang, gitaar)
 • Bob Weston (gitaar)
(1974) (MK X)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Bob Welch (zang, gitaar)
(1975-87) (MK XI)
(1988-91) (MK XII)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Stevie Nicks (zang)
 • Rick Vito (gitaar, zang)
 • Billy Burnette (gitaar, zang)
(1991-93) (MK XIII)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Billy Burnette (gitaar, zang)
(1993) (MK XI)

(eenmalige reünie van de "Rumours-bezetting" t.g.v. de inauguratie van president Bill Clinton)

(1993) (MK XIII)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Billy Burnette (gitaar, zang)
(1993-94) (MK XIV)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Bekka Bramlett (zang)
 • Dave Mason (gitaar, zang)
(1994-95) (MK XV)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Christine McVie (keyboard, zang)
 • Bekka Bramlett (zang)
 • Dave Mason (gitaar, zang)
 • Billy Burnette (gitaar, zang)
(1997-98) (MK XI)
(1998-heden) (MK XVI)
 • Mick Fleetwood (drums)
 • John McVie (bas)
 • Lindsey Buckingham (gitaar, zang)
 • Stevie Nicks (zang)

Tijdlijn[bewerken]

Bronnen[bewerken]