Flens (verbinding)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een flensverbinding tussen twee buizen in een gasleiding.
Een blindflens

Een flens is een platte rand aan het uiteinde van een buis. Twee buizen kunnen met flenzen aan elkaar gemonteerd worden door middel van bouten en moeren, voor dit doel zijn de flenzen voorzien van gaten.

Het aantal boutgaten en de dikte van de flens, is naast de diameter van de buis, afhankelijk van de vloeistof- of gasdruk in de buis.

Ook apparaten, afsluiters, enz. die tussen pijpleidingen worden aangesloten zijn dikwijls van flenzen voorzien. Op de aansluitende pijpleidingen moeten dan eveneens flenzen zijn aangebracht, waardoor een goed-losneembare verbinding ontstaat.

Tussen de flenzen, die met moerbouten tegen elkaar worden getrokken, wordt doorgaans een afdichting geplaatst om de verbinding gas- en/of vloeistofdicht te maken, meestal zijn dit pakkingringen van bijvoorbeeld klingerit. De dichtingsvlakken zijn vaak van pakkinggroeven voorzien, waardoor een betere afdichting ontstaat.

Flenzen kunnen op verschillende manieren aan de pijp zijn aangebracht, men onderscheidt: vaste flenzen, deze zijn doorgaans met een lasverbinding bevestigd; losse flenzen zijn over de pijp geschoven, het pijpeinde is voorzien een omgehaalde kant of een kraag; draadflenzen worden met behulp van schroefdraad op de pijpeinden geschroefd.

Blindflens[bewerken]

Een blindflens is een plaat met alleen boutgaten, om een pijp af te sluiten.

Afsteekschijf[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Afsteken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een afsteekschijf is een ronde schijf met een diameter gelijk aan de buitenste diameter van de leiding of de flenzen, die (met een pakking) tussen twee flenzen wordt gemonteerd om de leiding tijdelijk volledig af te sluiten ten behoeve van bijvoorbeeld onderhoud. Hierdoor wordt de doorstroming van gas of vloeistoffen in de leiding gestopt.

De schijf heeft een uitsteeksel (de 'steel' genoemd) dat buiten de flenzen uitsteekt om de schijf goed zichtbaar te maken zodat deze niet na het plegen van onderhoud aan de leiding wordt vergeten.