Flentrop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Flentrop Orgelbouw is een bedrijf dat orgels bouwt en restaureert. Het is gevestigd in Zaandam, waar ook het kantoor staat. De pijpenmakerij en de houtwerkplaats bevinden zich in Koog aan de Zaan.

Het bedrijf is in 1903 opgericht door Hendrik Wicher Flentrop (1866-1950). Deze was organist in de Westzijderkerk te Zaandam, en begon een piano- en orgelhandel. Hij was van mening dat oude orgels niet aan de smaak van hun tijd mochten worden aangepast, maar authentiek moesten klinken. Nadat ervaring was opgedaan met restauratie en uitbreiding van orgels, werd in 1915 het eerste nieuw gebouwde orgel afgeleverd. Sedert 1922 waren er contacten met Albert Schweitzer. Deze had uitgesproken meningen over de eisen die aan orgels moesten worden gesteld.

Flentrops zoon Dirk Andries Flentrop (1910-2003) nam in 1940 de leiding van het bedrijf over. Belangrijke orgels, zoals dat van Hans van Covelen in de Grote Kerk te Alkmaar, en de Schnitger orgels in de Grote Kerk te Zwolle en in de Laurenskerk te Alkmaar, werden gerestaureerd. Voor opdrachtgevers in de Verenigde Staten werden tal van orgels gebouwd. Twee orgels te Mexico-Stad werden gerestaureerd.

Van 1976 tot 1998 werd het bedrijf geleid door J. A. Steketee (1936). Onder zijn bewind werd het orgel van Johannes Duyschot in de Westzijderkerk te Zaandam gerestaureerd. Er werden verder ook vele opdrachten uitgevoerd in het verre buitenland: Taipei, Riga, Tokio, Dunblane (Schotland), Kazan en Jerevan. Voorts werd het orgel van de Holy Name Cathedral te Chicago gebouwd (tevens het grootste orgel uit het oeuvre van Flentrop, 4 manualen en pedaal, 71 registers) en in Nederland werden orgels gebouwd onder andere voor de Oosterkerk te Zeist en Sint Catharinakerk te Doetinchem en ook gerestaureerd, die van de Westerkerk en het Concertgebouw te Amsterdam, en de Sint-Janskathedraal te 's-Hertogenbosch.

Steketee werd in 1998 opgevolgd door Cees van Oostenbrugge. Opnieuw werd een restauratie uitgevoerd van het orgel van Hans van Covelen uitgevoerd.[1]

Nadat Van Oostenbrugge in 2008 plotseling overleed werd Frits Elshout algemeen directeur. Hij was sinds 1998 al adjunct-directeur bij Flentrop.

Alle leidinggevenden zijn of waren tevens organist in diverse kerken.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dit is het oudste bespeelbare orgel van Nederland. Het stamt uit 1511.