Florida zandskink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Florida zandskink
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2007)
Sand Skink.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Scincidae (Skinken)
Geslacht: Plestiodon
Soort
Plestiodon reynoldsi
Stejneger, 1910
Afbeeldingen Florida zandskink op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Florida zandskink op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De Florida zandskink[2] (Plestiodon reynoldsi) is een hagedis uit de familie skinken (Scincidae). Het was lange tijd de enige soort uit het geslacht Neoseps, en wordt tegenwoordig tot het geslacht Plestiodon gerekend.

Beschrijving[bewerken]

De skink is te herkennen aan het slangachtige uiterlijk, spitse kop en met name de extreem kleine pootjes; de voorpoten hebben elk één teen, de achterpoten elk twee tenen. De kleur is geelbruin tot beige met vaak rijen kleine donkere vlekjes op de rug en een donkere kop. De Florida zandskink wordt ongeveer 10 tot 13 centimeter lang.

Voorkomen en habitat[bewerken]

Leefgebied

De skink komt voor in de Verenigde Staten, en alleen in het centrale deel van de staat Florida. Deze soort leeft in drogere en warme streken met een losse zandbodem waar hij in kan graven. Soms ligt de skink net onder het oppervlak te loeren op prooidieren, maar meestal worden holen gegraven en eet het dier wat hij al gravend tegenkomt.

Algemeen[bewerken]

De Florida zandskink leeft dan ook voornamelijk van termieten, keverlarven en andere insectenlarven, omdat dat een van de weinige diersoorten zijn die het ondergronds in de woestijnachtige streken uithouden. Andere mogelijke prooien worden echter niet genegeerd en ook gegeten. Deze soort is niet voor het eerst beschreven door Reynolds zoals de naam doet vermoeden maar door Stejneger in 1910 en naar Reynolds vernoemd omdat deze het holotype had gevangen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Florida zandskink op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 309, 310 ISBN 90 274 8626 3.
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Plestiodon reynoldsi - Website Geconsulteerd 1 februari 2012