Floris van Montmorency

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Floris van Montmorency. Hillebrant van Wouw I.

Floris van Montmorency, baron van Montigny (?, 1528 - Simancas, 14 oktober 1570) was een edelman en diplomaat, ridder van het Gulden Vlies.

Hij was de tweede zoon van Jozef van Montmorency en Anna van Egmont, dochter van Floris van Egmont. Zijn moeder zou hertrouwen met Jan van Horne, die het graafschap Horne vermaakte aan zijn broer Filips van Montmorency en bij diens dood aan Floris.

Floris kreeg zijn militaire opleiding aan het Franse hof van zijn verwant Anne van Montmorency, connétable van Frankrijk. Hij vergezelde keizer Karel V na diens abdicatie naar Spanje. Na zijn terugkeer werd hij door het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies verkozen tot ridder, met de steun van Willem van Oranje en tegen de zin van Filips II. Bij zijn vertrek naar Spanje benoemde Filips II hem tot stadhouder van Doornik en het Doornikse.

Floris van Montmorency werd in 1562 door de Raad van State belast om bij Filips II de grieven tegenover kardinaal Granvelle over te brengen.

In 1566 werd hij, samen met Jan IV van Glymes van Bergen naar het Spaanse Hof afgevaardigd gaan om te trachten de koning te overreden de plakkaten in te trekken, zoals gevraagd door het Eedverbond der Edelen. Hij vertrok alleen, vermits Jan van Glymes een wonde had opgelopen bij het kolven. Toen deze zich uiteindelijk na veel vertraging bij hem voegde, kwam het bericht dat in de Nederlanden de Beeldenstorm was losgebarsten. Beide afgezanten werden onder huisarrest geplaatst. Jan van Glymes zou het jaar nadien overlijden.

Na de arrestatie van de graaf van Egmont en Floris' broer Filips, graaf van Horne, was ook het lot van Floris van Montigny bezegeld: hij werd, terwijl hij in Spanje in gevangenschap verbleef, door de Raad van Beroerten ter dood veroordeeld. Filips II liet hem echter, liever dan hem voor de uitvoering van de doodstraf te laten terugkeren naar de Nederlanden, in het geheim door wurging om het leven brengen en verspreidde het gerucht dat hij aan ziekte was bezweken.

Bronnen, noten en/of referenties