Floyd Rose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jackson Randy Rhoads JS20 uit 1999 met Floyd Rose

Een Floyd Rose Vibrato systeem onderscheidt zich van de standaard vibrato door onder andere zijn fijnafstemming, de mogelijkheid tot vrijer bewegen van de tremolo (dat wil zeggen op en neer en niet zoals de Fender-variant alleen neer) en een Speed Locking Mechanism. Dit geeft de gelegenheid om snel snaren te verwisselen door middel van een klemmechanisme in de tremolo zelf. De tremolo is voorzien van een aantal veren aan de achterkant van de gitaar. Net als bij andere tremolo's kan het aantal variëren van 5 tot 2, naargelang de wensen van de gitarist.

De tremolo wordt in de meeste gevallen geïnstalleerd samen met een toplocksysteem. Dit houdt de snaren met een schroefsysteem bovenaan de hals strak, op de plaats waar de topkam normaal zit, zodat de snaren op deze plek niet vrij kunnen bewegen zoals bij een normale topkam. Zo blijft een zuivere stemming een feit, ook bij flinke bewegingen van de tremolo-arm. Het stemsysteem is daarmee verplaatst naar de tremolo zelf. Je bevestigt je snaren als normaal, stemt ze redelijk op stemming, zet de toplock vast en stemt de snaren precies af met de finetuners op de tremolo. Het nieuwste systeem van Floyd Rose zijn de aangepaste snaren. Deze zijn op maat gemaakt en hebben boven en onder een "blokje" ijzer zodat de snaar in de tremolo en in de topkam valt. Via een aantal eenvoudige handelingen is de snaar op stemming.

De Floyd Rose wordt veel gebruikt op zogenaamde "superstrats" van Ibanez- en Jackson, maar is in een goedkopere versie ook terug te vinden op budgetgitaren zoals de Vester. Vaak zijn deze gitaren ontworpen voor metalgitaristen.