Formula One Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernie Ecclestone, CEO van FOM en FOA

De Formula One Group is een groep bedrijven verantwoordelijk voor de promotie en exploitatie van het FIA Formule 1 Wereldkampioenschap. De groep is eigendom van Delta Topco een bedrijf uit Jersey, eigendom van CVC Capital Partners (ongeveer 70%) en JPMorgan (ongeveer 20%). Bernie Ecclestone's familie fonds is eigenaar van de overige aandelen afgezien van kleine aantallen onder andere in persoonlijk bezit van Ecclestone.

"Formula One Group" refereert aan Formula One Management, Formula One Administration en Formula One Licensing BV, welke onderdeel zijn van de Formula One Holdings.

Geschiedenis[bewerken]

In 1974 werd de Formula One Constructors Association (FOCA) opgericht om de commerciële organisatie van de Formule 1 te verbeteren ten bate van de teams. In 1978 werd Bernie Ecclestone de directeur van de FOCA en streed met dee Fédération Internationale du Sport Automobile (FISA) om de controle over de Formule 1 rechten. In 1981 kwam de FOCA als winnaar uit de bus met het sluiten van de Concorde Agreement waarmee zij het recht verkreeg om de televisie rechten te beheren. Toen de Concorde Agreement in 1987 afliep was Ecclestone niet langer teameigenaar en richtte hij de Formula One Promotions and Administration (FOPA) op om de TV rechten voor de teams te beheren. FOPA werd later bekend als Formula One Management (FOM). FOPA kreeg 49% van de TV inkomsten, 1% ging naar de teams en 50% naar de FIA. De FOPA kreeg bovendien alle sponsorgelden en ging in ruil hiervoor prijzengeld aan de teams uitkeren. x

In 1995 besloot de FIA om de commerciële rechten van de Formule 1 voor veertien jaar uit te besteden aan de Formula One Administration (gemanaged door de FOM). Toen de Concorde Agreement wederom moest worden vernieuwd dreigde meerdere teams om zich af te splitsen en een nieuwe raceklasse te beginnen. Ecclestone wist dit af te wenden en bood de teams £260.000.000 verspreid over drie jaar in ruil voor een unanieme vernieuwing van de overeenkomst. De teams gingen akkoord en er werd een verdrag gesloten dat tot 2008 geldig zou zijn.

Groep onderdelen[bewerken]

De Formula One Group onderdelen zijn dochters van Formula One Holdings (FOH), de bestuursraad bestaat uit Donald Mackenzie, Nicholas James Clarry, Sacha Jane Woodward Hill, Bernie Ecclestone en Duncan Llowarch.

Formula One Administration[bewerken]

Formula One Administration Ltd. of FOA is eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1. Deze rechten zijn toebedeeld door de FIA zoals afgesproken in de Concorde Agreement en worden beheerd door de Formula One Management.

Formula One Management[bewerken]

Formula One Management Ltd. of FOM beheert de verdeling van de media en promotie van materiaal rond de Formule 1. De Formule 1 website wordt beheerd door de FOM. De FOM biedt financiële stimulering voor teams of circuits in gebieden waar Formule 1 nog geen populaire sport is. De coördinatie en planning van de races wordt gedaan in samenwerking met de FIA, organisator van het kampioenschap.

De voorzitter van de FOM is Bernie Ecclestone. Hij bekleedt deze positie sinds de oprichting van het bedrijf.

Formula One Licensing BV[bewerken]

Formula One Licensing BV is eigenaar van de Formule 1 trademarks; het F1 logo, "Formula 1", "Formula One", "F1" en de "Sweeping Curves" getoond aan het begin van elke race.

Externe link[bewerken]