Fotosfeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De fotosfeer is de diepste laag van de atmosfeer van de zon (of van andere sterren). Bijna alle licht dat we van de zon (of van andere sterren) waarnemen, komt uit hun fotosfeer (vandaar de naam, van Grieks 'footos+sfaira', lichtbol).

Als onderkant van de fotosfeer wordt genomen de diepste laag waarvan we de uitgezonden straling direct kunnen waarnemen; deze laag geldt als "oppervlak" van de zon (omdat de zon gasvormig is, is er geen vaste oppervlakte). Vanaf dit "oppervlak" reikt de fotosfeer tot een hoogte van ongeveer 300 à 500 km, tot een laag waar de temperatuur een minimum bereikt: de temperatuur daalt van ongeveer 6500 K aan het zons"oppervlak" tot 4500 K aan de bovenkant van de fotosfeer. Daarboven begint de chromosfeer en gaat de temperatuur met toenemende hoogte weer stijgen.

De dichtheid in de fotosfeer reikt van 0,3 g/m3 aan het zonsoppervlak (4000 keer kleiner dan de dichtheid van lucht op zeeniveau op Aarde) tot 0,01 g/m3 bij de overgang naar de chromosfeer (200.000 keer ijler dan onze lucht).

Bijna de hele fotosfeer is bedekt met granulatie, een korrelig, wriemelend patroon van steeds wisselende cellen heet gas, dat het gevolg is van de convectiestromen die de energie uit het binnenste van de zon naar zijn oppervlak transporteren.