François Desquesnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

François Desquesnes (Lettelingen, 3 mei 1971) is een Belgisch politicus van het cdH, sinds maart 2022 Les Engagés genaamd.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Desquesnes werd geboren in Lettelingen, maar een paar jaar na zijn geboorte verhuisden zijn ouders naar Zinnik. Daar ging hij naar de lagere school. Na zijn middelbare studies aan het College in Zinnik ging Desquesnes aan de Universiteit van Namen studeren en later aan de Université Libre de Bruxelles. Daar studeerde hij af als licentiaat in rechten.

Na zijn studentenjaren was hij actief in diverse organisaties in en rond Zinnik en jeugdbewegingen en werkte hij als animator. Door dit betrokkenheid raakte Desquesnes al gauw in contact met de politiek en werd hij lid van de PSC, de voorganger van het cdH. Hij werd parlementair medewerker van de PSC-fractie in het Waals Parlement. In 1998 verliet hij het Waals Parlement en werd hij jurist op het Waals Departement voor Toerisme.

In 2004 werd hij door de nieuwe Waalse minister van Toerisme Benoît Lutgen gevraagd om toe te treden tot zijn kabinet. Hij ging op het aanbod in en was van 2008 tot 2011 zijn kabinetschef. In 2011 nam Lutgen ontslag uit de Waalse Regering om cdH-voorzitter te worden. Desquesnes bleef kabinetschef van Lutgen, een functie die hij bleef uitoefenen tot in 2014.

Desquesnes is sinds 2000 gemeenteraadslid van Zinnik en sinds 2006 is hij er tevens voorzitter van de cdH-fractie.

In mei 2014 werd hij verkozen in het Waals Parlement en in het Parlement van de Franse Gemeenschap. Ook werd hij in dat jaar door zijn partij als deelstaatsenator naar de Belgische Senaat gestuurd, waar hij bleef zetelen tot in 2019 en voorzitter van de cdH-fractie was. In mei 2019 werd hij herkozen als Waals Parlementslid. Vervolgens werd hij aangesteld tot cdH-fractieleider in het Waals Parlement.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]