Franc Rode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Franc Rode
Cardinal Franc Rode.jpg
Kardinaal van de rooms-katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Ambt primaat van Slovenië
prefect van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven
Titeldiakonie San Francesco Saverio alla Garbatella
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 maart 2006.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Franc Rode (soms, maar niet in het Sloveens, ook gespeld als Rodé), CM, (Rodica (Domžale), 23 september 1934) is een Sloveens geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vluchtte Rode met zijn familie naar Oostenrijk, en daarvandaan in 1948 naar Argentinië. Hier trad hij in 1952 in bij de Lazaristen. In 1957 legde hij zijn Eeuwige Geloften af. Hij studeerde vervolgens aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome en aan het Institut Catholique de Paris, waar hij in 1968 promoveerde tot doctor in de godgeleerdheid. Hij werd in 1960 in Parijs priester gewijd. Op last van de overste der Lazaristen, keerde hij terug naar Joegoslavië, om te gaan doceren aan het seminarie in Ljubljana.

In 1978 werd hij raadsman bij de Pauselijke Raad voor de Dialoog met Niet-gelovigen. In 1981 werd hij onder-secretaris van deze Raad. In die tijd was hij met name verantwoordelijk voor het organiseren van discussiebijeenkomsten met Europese marxisten. Toen paus Johannes Paulus II de Raad in 1993 integreerde met de Pauselijke Raad voor de Cultuur, maakte hij Rode secretaris van deze Raad. Hij werkte in deze Raad direct onder de president Paul kardinaal Poupard.

Op 5 maart 1997 benoemde Johannes Paulus Rode tot aartsbisschop van Ljubljana en tot feitelijk primaat van Slovenië. Hij koos Stati inu Obstati (Staan en Handhaven, ook het randschrift van de Sloveense Euromunten) als zijn wapenspreuk. In 2004 keerde hij terug naar Rome, om prefect te worden van de Congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven. Paus Benedictus XVI hield - na zijn verkiezing tot paus - Rode aan in deze functie. Tijdens het consistorie van 24 maart 2006 creëerde hij Rode kardinaal. Deze kreeg de San Francesco Saverio alla Garbatella als titeldiakonie. Hij was de eerste Sloveense kardinaal.[1]

In 2011 ging kardinaal Rode met emeritaat.

Noten[bewerken]

  1. (en) "Franc Rode Becomes first Cardinal from Slovenia" op http://www.ukom.gov.si.

Externe link[bewerken]