Frances Oldham Kelsey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frances Oldham Kelsey

Frances Oldham Kelsey (Cobble Hill, Canada, 24 juli 1914) is een Amerikaans fysicus. Ze is het meest bekend als medewerkster van het Amerikaanse Food And Drug Administration. Ze weigerde om thalidomide te autoriseren omdat ze zich zorgen maakte in verband met de veiligheid van dit geneesmiddel. Ze bewees dat dit middel een effect had op afwijkingen bij de geboorte.

Ze werd geboren als Frances Kathleen Oldham. Oldham studeerde farmacie en behaalde haar Master Of Sciences in Pharmacology in 1935. Aanvankelijk deed ze onderzoek naar malaria. In 1960 startte ze haar carrière bij de Food And Drug Administration. Eén van haar eerste verwezenlijkingen bij het FDA was het geneesmiddel thalidomide, bekend onder de merknamen Kevadon en Softenon, te onderzoeken. Dit was een pijnbestrijdend middel, specifiek voorgeschreven voor zwangere vrouwen tegen ochtendmisselijkheid. Het geneesmiddel was goedgekeurd door meer dan 20 landen. Toch gaf Oldham Kelsey geen goedkeuring om het op de markt te brengen. Ze vroeg verder onderzoek aan, ondanks druk van de producent om het op de markt te brengen. Onderzoekers ontdekten dat thalidomide kon leiden tot serieuze afwijkingen bij de geboorte. Journalist Morton Mintz van The Washington Post bracht dit schandaal naar buiten. Het leidde tot strengere controles bij het ontwikkelen van geneesmiddelen.

In 1962 ontving Oldham Kelsey voor haar werk de President's Award for Distinguished Federal Civilian Service van John F. Kennedy. Ze was nog maar de tweede vrouw die deze prijs in ontvangst mocht nemen.

Oldham Kelsey ging in 2005 op 90-jarige leeftijd met pensioen, na een loopbaan van 45 jaar bij het FDA.

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]