Frances Yip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frances Yip
Frances Yip
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 叶丽仪
Traditioneel 葉麗儀
Pinyin Yè Líyí
Wade-Giles Yeh Li-Yi
Jyutping (Standaardkantonees) jip6 lai6 ji4
Zhuyin 一ㄝˋ ㄌ一ˊ 一ˊ
Engels Frances Yip
Standaardkantonees Yìep Làj Yìe
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yip Lai-Yee
Dapenghua Yíep Làj Yìe
Andere benamingen Fáan-Sùu Yìep/Fan-Sue Yip (een verbastering van Frances Yip)

Frances Yip 葉麗儀 (Hongkong, 1947) (jiaxiang: Guangdong, Huizhou, Huiyang) is een Hongkongse Cantopopzangeres van Hakka afkomst. Ze is katholiek en is op de St. Clare's Girls' School in Hongkong afgestudeerd.

In 1969 deed ze mee met de TVB-programma Sing Bo Chi Ye/聲寶之夜. Joseph Koo gaf haar toen volle punten voor haar lied en kon daarmee met de Hongkongse zangclub meedoen. In 1974 tekende ze haar contract bij EMI Group, waar ze Aziatische zangeres werd genoemd. In de jaren tachtig en negentig van de 20e eeuw heeft ze verscheidene liedjes gezongen voor het begin of einde van een TVB-serie. Yip werd zeer bekend toen ze het beginlied van de TVB-serie The Bund had gezongen. Zelfs de Sjanghainezen vonden het lied zeer Shanghais klinken. Daarna maakte ze nog liederen met Sam Hui, Jenny Tseng, Roman Tam, Adam Cheng etc. Ze heeft verder nog liedjes in verschillende talen (Engels, Standaardkantonees en Standaardmandarijn) gezongen voor verkoop in Zuidoost-Azië.

In veertig jaar tijd heeft ze meer dan tachtig muziekalbums uitgebracht in dertig verschillende landen. In 1998 kreeg ze borstkanker en zes jaar later is het niet meer geconstateerd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]