Francesco Geminiani

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Francesco Geminiani

Francesco (Saverio) Geminiani (Lucca, 5 december 1687 - Dublin, 17 september 1762) was een in het Italiaanse Lucca geboren vioolvirtuoos, muziekleraar en componist. Hij studeerde viool, eerst bij Carlo Ambrogio Lonati in Milaan, en daarna bij Arcangelo Corelli. Hij studeerde compositie bij Alessandro Scarlatti.

Geminiani werd gezien als een belangrijk vioolvirtuoos. Hij had een reputatie om tijdens een uitvoering te improviseren waarbij het orkest vaak de aansluiting miste. In 1714 vertrok hij naar Engeland waar hij gewaardeerd werd door het Engelse hof en de aristocratie als violist, orkestleider en muziekleraar. In 1733 verhuisde hij naar Dublin waar hij een aanstelling als dirigent niet kon aannemen vanwege zijn geloof; in plaats daarvan gaf hij een reeks van concerten waarbij hij de reputatie kreeg de grootste musicus van zijn tijd te zijn. In Dublin opende hij een concertkamer. De muziek van Germiniani is vrijer en emotioneler dan die van zijn illustere voorganger en meester Corelli.

Behalve twee perioden die hij in Dublin heeft doorgebracht en één periode in Parijs, bleef hij de rest van zijn leven in Engeland. In zijn onderricht bracht hij voor het eerst moderne viooltechniek naar Engeland en zijn Art of Playing on the Violin was één van de vroegste leerboeken over het vioolspel. Hij schreef daarnaast verscheidene andere theoretische teksten.

Hij is in 1762 in Dublin overleden.

Zijn oeuvre bestaat onder meer uit Concerti Grossi, vioolsonata's, cellosonata's, klavierstukken etc.

Externe links[bewerken]