Francesco Podesti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Francesco Podesti
Plafond van de Sala dell'Immacolata
Persoonsgegevens
Geboren 21 maart 1800
Overleden 10 februari 1895
Geboorteland Italië
Beroep(en) Schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Francesco Podesti (Ancona, 21 maart 1800 - Rome, 10 februari 1895) was een Italiaans schilder.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Podesti studeerde vanaf 1815 aan de Accademia di San Luca in Rome, onder Gaspare Landi en vervolgens onder Vincenzo Camuccini. Vooral de laatste heeft zijn werk sterk beïnvloed. Een aanbod om de leiding over de Turijnse Accademia Albertina te krijgen wees Podesti af, omdat hij bang was dat het zijn onafhankelijke positie als kunstenaar zou beïnvloeden.

Podesti bekwaamde zich in de frescotechniek en kreeg opdrachten van hooggeplaatste edelen en kardinalen, onder meer voor de Villa Torlonia en het Palazzo Torlonia aan het Piazza Venezia. Een schilderij dat hij in 1851 maakte in opdracht van de stad Ancona, ter herinnering aan een beleg in 1173, was te zien bij de Great Exhibition in Londen en de Exposition Universelle (1855) in Parijs.

Tussen 1856 en 1865 beschilderde Podesti de Hal van de Onbevlekte Ontvangenis (Sala dell’Immacolate) in het Vaticaan met fresco's in opdracht van Paus Pius IX.

Toen Podesti in de 80 was beschilderde hij nog de koepel van de Vier Evangelisten in de Kerk van het Heilig Sacrament in Ancona. Hij overleed een aantal weken voor zijn 95e verjaardag.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Francesco Podesti van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.