Franciscanenkerk (Boedapest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franciscanenkerk
Het interieur
Plaats Boedapest
Gewijd aan Petrus van Alcantara
Coördinaten 47° 29′ NB, 19° 3′ OL
Gebouwd in 13de eeuw
Restauratie(s) 1727-1743
Afbeeldingen
Maria, geflankeerd door engelen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Franciscanenkerk (Belvárosi Ferences Templom) is een kerkgebouw stammend uit de 13e eeuw, gelegen in het stadsdeel Pest aan het Franciscanerplein (Ferenciek tere) in de Hongaarse stad Boedapest.

Op deze plek stond eerder ook een franciscanerklooster. Door de verovering van Pest in 1541 door de Turken werd de kerk een moskee, de Moskee van Sinan. Door de terugverovering van Pest door de Oostenrijkers in 1686 werd dit weer ongedaan gemaakt. De franciscanen kregen de kerk terug.

Tussen 1727 en 1743 werd de kerk herbouwd in barokke stijl. Het hoofdaltaar werd in 1740 vervaardigd op kosten van baron Antal Grassalkovich, nadat zijn tweede vrouw in de kerk was begraven. In de voorgevel van de kerk bevindt zich een franciscaner embleem bekroond met een door engelen aanbeden Maria. Ook bevinden zich in de voorgevel beelden van franciscaner heiligen. Het interieur van de kerk is versierd met fresco's van Károly Lotz, die stammen uit 1894 en 1895. Ook bevinden er zich schilderijen van Victor Tardo Kremer in het kerkgebouw. Naast het hoofdaltaar bevinden zich ook sculpturen uit 1741 en 1851. De zijaltaren en de kansel van de kerk stammen uit 1851 en 1852.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Inner City Franciscan Church (Budapest) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.