Francisco Scaramanga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fransisco Scaramanga
James Bond-personage
Geslacht Man
Rol vijand
Toetreding KGB (roman)
huurmoordenaar (film)
Staat Overleden
Gespeeld door Christopher Lee
Lijst van personages

Francisco (Paco) 'Pistols' Scaramanga is een personage in het James Bond boek The Man with the Golden Gun (1965), en de gelijknamige film uit 1974. In de film werd hij gespeeld door Christopher Lee, de neef van Ian Fleming.

Francisco Scaramanga was een huurmoordenaar, die men kon huren voor een miljoen dollar. Hij had een derde tepel, en een gouden pistool, wat hem de bijnaam 'de man met het gouden pistool' bezorgde.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Boek[bewerken]

In het boek is Scaramanga van Spaanse afkomst. James Bond pleegt in het begin een moordaanslag op M, M overleeft het maar het blijkt een geval te zijn van hersenspoeling, M staat erop dat Bond niet gestraft wordt maar gerehabiliteerd. Na dat alles wil Bond een onderzoek gaan starten naar degene die achter deze hersenspoeling zit.

Bond vertrekt naar Jamaica en ontdekt dat Fransisco Scaramanga hierachter zit, die beschikt over een gouden pistool. Bond doet alsof hij een freelance veiligheidsambtenaar is en Scaramanga huurt Bond in als bewaker bij een vergadering van Amerikaanse gangsters. Bond doodt Scaramanga tijdens een treinreis met de hulp van Felix Leiter en Bonds vroegere secretaresse Mary Goodnight.

Film[bewerken]

In het begin van de film (The Man With The Golden Gun) ontvangt MI6 een gouden kogel, met daarin het dienstnummer van James Bond, 007, gekerfd. MI6 vermoedt dat Francisco Scaramanga achter Bond aan zit, en haalt hem van zijn huidige missie af.

Bond wordt ingelicht, en met de weinige informatie die over Scaramanga bekend is, (dat hij een derde tepel heeft en dat zijn favoriete wapen een gouden pistool is, geen foto's) besluit hij zelf Scaramanga te vermoorden.

Als Bond Scaramanga's wapenleverancier vindt, en ziet dat Scaramanga's vriendin de kogels meeneemt, heeft hij een aanknopingspunt. Hij bedreigt haar en ze vertelt waar Scaramanga is.

Als James Bond op het privé-eiland van Scaramanga is gekomen, wordt hij door het hulpje van Scaramanga, Nick Nack, verwelkomd. Scaramanga ziet Bond als zijn gelijke, dus daagt hij Bond uit tot een duel.

Bond neemt de plaats in van een identiek wassenbeeld, en heeft zo het verrassingselement. Als Scaramanga langs loopt, schiet Bond hem neer.

Handlangers[bewerken]

Zie ook[bewerken]