Frans Brüggen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frans Brüggen
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Frans Brüggen
Geboren 30 oktober 1934, Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1955 – heden
Genre(s) Klassiek
Beroep(en) Dirigent
Instrument(en) Blokfluit
Dwarsfluit
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frans Brüggen (Amsterdam, 30 oktober 1934) is een Nederlands dirigent en voormalig fluitist, blokfluitist en musicus.

Leven en werk[bewerken]

Brüggen werd in 1934 in Amsterdam geboren. Hij studeerde dwarsfluit en blokfluit, bij Kees Otten, aan het Conservatorium van Amsterdam. Tevens studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1955 werd hij op 21-jarige leeftijd aangesteld als docent bij het Koninklijke Conservatorium te Den Haag. Later gaf hij eveneens les op de Harvard-universiteit, waar hij de leerstoel "Erasmus professor" bekleedde. Daarna was hij "Regent's Professor" aan de Universiteit van Californië - Berkeley.

Brüggen houdt zich voornamelijk bezig met barokmuziek, hoewel de laatste jaren ook de romantische periode zijn aandacht heeft. Hij trad op als blokfluitist, als solist en in ensembles. In de jaren zestig en zeventig speelde hij een grote rol bij de ontwikkeling van de blokfluitmuziek. Door zijn uitvoeringen hielp hij de blokfluit af van het imago van kinderinstrument. Ook bracht hij verschillende hedendaagse componisten ertoe werken voor blokfluit te schrijven. In 1972 richtte hij, samen met Kees Boeke en Walter van Hauwe, het blokfluitensemble Sour Cream op. Brüggen was jurylid in 1972 en 1975 voor het in Brugge gehouden internationaal concours voor barokinstrumenten, in het kader van het Festival Oude Muziek

Brüggen maakte als dirigent zijn naam met het door hem in 1981 opgerichte Orkest van de Achttiende Eeuw. Met dit orkest maakte hij plaat- en CD-opnamen van werken van onder anderen Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Jean-Philippe Rameau en Joseph Haydn. Hierbij richt hij zich er op de werken zo authentiek mogelijk uit te voeren, onder andere door gebruik te maken van de orkestbezetting en instrumenten, of exacte kopieën daarvan, uit de tijd van de componist.

Van 1991 tot 1994 was hij de vaste dirigent van het Radio Kamer Orkest, sinds 2001 is hij daar chef-dirigent. Hiernaast treedt hij op als gastdirigent bij diverse andere orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Orchestra of the Age of Enlightenment waar hij sinds 1992 vaste gastdirigent is, een functie die hij sinds 1998 ook bij het Orchestre de Paris vervult.

In 1997 ontving hij, van de organisatie UNESCO, als uitvoerend musicus de UNESCO International Music Prize in de categorie "Performance". Op 2 november 2007 is hem in Maastricht de Oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties uitgereikt. In het juryrapport wordt Frans Brüggen een baken en inspirator voor de gevestigde symfonieorkesten genoemd. Op 22 september 2010 in Paleis Huis ten Bosch verkreeg hij van koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. [1] Op 15 juni 2012 is de AVRO Edison Klassiek Oevreprijs aan Frans Brüggen uitgereikt.

Zijn neef Daniël Brüggen is eveneens een bekend blokfluitist.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties

Noten: