Frans Heesen Stadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Frans Heesenstadion)
Frans Heesen Stadion[1]
Het stadion in 2022
Bijnaam Het Osse Kuipje
Plaats Mondriaanlaan 4
5342 CN Oss
Nederland
Capaciteit 4.561 zitplaatsen
Bouwjaar 1946
Kosten 13 miljoen gulden
Bespelers TOP Oss
Gerenoveerd 1997-2000, 2010-2016
Vroegere namen Heescheweg, TOP-Stadion, Heesen Yachts Stadion
Naam tribunes A-tribune (hoofdgebouw)
B-tribune
C-tribune
Schoolzijde
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Frans Heesen Stadion is het multifunctionele stadion van TOP Oss in Oss. Het stadion heeft een totale capaciteit van 4.700 toeschouwers[2]. De bijnaam van het stadion is Het Osse Kuipje.

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadion bestaat uit drie tribunes, er ontbreekt één tribune achter een van de goals. Op deze plek staat de locatie van een middelbare school. Het stadion heeft door de jaren heen verschillende metamorfoses ondergaan. Hierdoor is het een multifunctioneel complex waarin een zwembad, fitnesscentrum, indoorsporthal, restaurant- en hotel, de business club, en 9 skyboxen zitten.

Onder de tribune aan de korte zijde zit tevens het supporterhome 'Dikke Piet'. Daarnaast herbergt deze tribune het in 2016 opgeleverde clubgebouw van de amateurtak van TOP Oss (SV TOP).

Tijdens reguliere competitiewedstrijden zitten er ongeveer 2000 supporters op de tribune. Doordat er geen hekken tussen het veld en de tribune zitten, is er een knusse sfeer in het stadion waarbij de toeschouwers dicht bij het veld kunnen komen.

Capaciteit[bewerken | brontekst bewerken]

Tribune Capaciteit Eenheid
A-tribune 1687 personen
B-tribune 1144 personen
C-tribune 1309 personen
Uitvak (B-tribune) 450 personen

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het in 1928 opgerichte TOP kreeg in 1930 voor het eerst een eigen sportpark, namelijk aan de Molenstraat. In 1946 is de club verhuist naar de Heescheweg. Sindsdien speelt TOP speelt op hetzelfde terrein. In deze periode nog aan de zgnde. 'Heescheweg'. Door gemeentelijke herinrichting van de omgeving werd het adres later de 'Mondriaanlaan' en ligt het tegenwoordig aan de 'Nelson Mandelaboulevard'.

Naarmate de club meer sportieve successen boekte, nam de publieke belangstelling ook toe. Als gevolg hiervan werd het hoofdveld geleidelijk uitgebreid met sta-tribunes. Zo trok TOP tijdens het eerste profavontuur in de jaren 50 van de twintigste eeuw, gemiddeld meer dan 5000 toeschouwers.

Voor de eerste grote renovatie had de club een overdekte hoofdtribune, en sta-tribunes die aan de lange zijdes overdekt waren. Eind jaren 90 begon een renovatieproject waarmee eerst de hoofdtribune, en later 2 andere tribunes zijn vervangen. In deze periode werd het stadion bekend onder de namen TOP Oss-stadion en Heesen Yachts-stadion.

Vanaf 1 augustus 2011 is het vernoemd naar Frans Heesen, de grondlegger van de vroegere hoofdsponsor Heesen Yachts.Dit als eerbetoon aan Heesen Yachts, die op eigen verzoek hun naam niet meer wilden binden aan het stadion van TOP Oss. TOP meent op hun beurt, dat ze veel dank zijn verschuldigd aan Heesen Yachts. Dit was een goede reden, om het stadion te gaan vernoemen naar Frans Heesen.[3]

Sinds 2010 is een nieuw renovatieplan gestart onder de naam 'Talentencampus Oss'. In 2016 is hieraan de laatste hand gelegd. Het resultaat hiervan is dat op de plek van de ontbrekende tribune een school is gebouwd. Daarnaast is het hoofdgebouw, en het omliggende sportpark grondig gerenoveerd. Hiermee heeft de club een modern, en toekomstbestendig stadion met o.a. meerdere skyboxen, sportfaciliteiten, en een restaurant. Ook is de C-tribune grondig gerenoveerd, met als resultaat dat niet alleen het supportershome van TOP Oss, maar ook de kantine van de amateurtak hierin is gevestigd. De buitenzijde van de C-tribune bestaat uit grote glazen puien waardoor men vanuit de kantine van SV TOP tevens uitzicht heeft over de andere velden.

Tevens is in deze periode het natuurgras in het stadion vervangen voor een kunstgrasmat. Op deze manier is een onderhoudsvriendelijk veld gecreëerd waarop ook tijdens slechte weersomstandigheden kan worden gespeeld.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Heesen[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, heet het stadion het 'Frans Heesen Stadion'. Frans Heesen is niet alleen (via Heesen Yachts) een belangrijke sponsor, maar ook een grote supporter.

Sylvia van Hoogstraten[bewerken | brontekst bewerken]

Sylvia van Hoogstraten was van 1991 tot 2015 office medewerker van TOP. In 2015 overleed ze plotseling. Ter nagedachtenis aan Sylvia, heet het kantoorcomplex van TOP Oss 'Syl's Office' [4].

Raymond Koopman[bewerken | brontekst bewerken]

De C-tribune is gesitueerd aan de korte zijde van het stadion. Deze tribune herbergt de harde kern van TOP. Een gedeelte van de C-tribune heet het 'Raymond Koopmanvak'. Raymond Koopman heeft in de jaren 90 als keeper van TOP furore gemaakt in het betaald voetbal.

Frank van Roosmalen[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de club in 1991 terug kwam in de Eerste Divisie, werd ook de jeugdopleiding geformaliseerd. Frank van Roosmalen was de eerste speler die vanuit deze jeugdopleiding debuteerde in het eerste elftal[5]. De promenade voor de C-tribune is vernoemd naar van Roosmalen, en heet de 'Frank van Roosmalenlaan'

Interlands[bewerken | brontekst bewerken]

Er is incidenteel een (jeugd)interland in Oss gespeeld. De meest recente was in 2009[6]

# Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
1. 12 feb 2009 jong Vlag van Nederland Nederland – jong Griekenland 4 - 1 Vriendschappelijk
Voorganger:
Geen
Stadions van TOP Oss
Heescheweg/Frans Heesenstadion (1946–)
Opvolger:
Geen