Frans Van der Aa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Frans van der Aa)
Frans Van der Aa
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 18 november 1955
Land Vlag van België België
Werk
Beroep acteur en regisseur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Frans Van der Aa (Kapelle-op-den-Bos, 18 november 1955) is een Belgisch acteur en regisseur.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie en film[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Aa heeft voornamelijk in jeugdseries gespeeld. De rol waarmee hij doorbrak was die van dichter Renaat Vandenkapblok in Merlina. In 1995 speelde hij de terugkerende rol van Duivel in Kulderzipken. Daarnaast speelde Van der Aa mee in verscheidene sketches van Jacques Vermeire (voor Oei, Jacques!).

Na het eerste seizoen van Kulderzipken was de rol van Van der Aa als de "gênant brave" Duivel uitgezongen. Bij kinderen is Van der Aa bekend geworden als Zwarte Piet in Dag Sinterklaas. Daarin speelde Van der Aa evenals in de reeks Kulderzipken met Jan Decleir (Sinterklaas). Het programma liep van 1992 tot 1993. Hij speelde twee gastrollen in de sitcom F.C. De Kampioenen. De meest opvallende rol was die van Gilbert Daenen, de voorzitter van F.C. De Strijkers, in de aflevering "Verkocht!" (reeks 7). In 2010 speelde hij professor Christophe Van Hemelrijk in de aflevering "Het volkstuintje" (reeks 20).

Vanaf de jaren 2000 vertolkte Frans Van der Aa hoofdrollen in de jeugdreeksen W817 en En daarmee basta!. In eerstgenoemde speelde hij Alfons De Ridder, de vader van Jasmijn (Aagje Dom) en de huisbaas van de bende. In laatstgenoemde – de opvolger van W817 – vertolkte hij Bert Vandenbroeck, een leraar en de vader van Joost (Sus Slaets) en Ruben (Steve Geerts). Beide series werden uitgezonden op Ketnet.

Van der Aa hernam de rol van Zwarte Piet in Sinteressante dingen en in de film Ay Ramon!. Hij speelde gastrollen in onder meer Thuis, Heterdaad, Recht op Recht, Windkracht 10, Flikken, Aspe, Zone Stad en Witse.

Musical en theater[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2003 is Frans Van Der Aa artistiek leider van 4Hoog (productiehuis voor kindertheater). Dikwijls verzorgt hij de regie voor producties van 4Hoog. Van Der Aa werkte als regisseur voor onder andere Kommil Foo, De Nieuwe Snaar en Schedelgeboorten.

In 2023 speelt hij mee in de musical Red Star Line van Studio 100.[1]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Van Der Aa is de vader van actrice Liesa Van der Aa.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]