Františkovy Lázně

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Františkovy Lázně
Stad in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag Wapen
Františkovy Lázně
Františkovy Lázně
Situering
Regio (kraj) Karlsbad Regiovlag
District (okres) Cheb
Coördinaten 50° 7′ NB, 12° 21′ OL
Algemeen
Oppervlakte 25,74 km²
Inwoners (2011) 5.638
Politiek
Burgemeester Ivo Mlátilík
Overig
Postcode(s) 351 01
Netnummer(s) (+420) 354
Gemeentenummer 554529
Website http://www.mufrlazne.cz
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Františkovy Lázně (Duits: Franzensbad) is een stad in de Tsjechische regio Karlsbad. De stad heeft 5.428 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Františkovy Lázně is beroemd geworden als kuuroord. De stad werd officieel gesticht in 1793 onder de naam Kaiser Franzensdorf (Keizer Frans II-dorp). In 1807 werd deze naam in Franzensbad veranderd. Dat was dus het begin van de stad als kuuroord, maar de stad bestond al langer. Tenminste vanaf de 15e eeuw wist men dat de bron geneeskrachtige werking had. Toen hoorde deze bron nog bij de 7 kilometer verderop liggende stad Eger (nu: Cheb). De bron werd daarom in eerste instantie ook genoemd naar die stad. Het water werd gebruikt door de bevolking van Eger en later ook door badgasten. De vrouwen uit Eger haalden het water uit de bron en verkochten het vervolgens in hun eigen stad. Men zegt dat rond 1700 het water uit Franzensbad het water uit alle andere bronnen in Duitsland overtroffen zou hebben.

Rond 1705 werd bij de bron een gasthuis gebouwd. Dit gebouw heeft er tot 1808 gestaan. In het jaar 1791 liet de arts Bernhard Adler ter bescherming van de bron een houten paviljoen erover maken en het water in een afgescheiden reservoir leiden. De vrouwen uit Eger waren hier niet blij mee, zij konden immers het water niet meer verkopen, en vernietigden het paviljoen. Bernhard Adler ging naar de keizer en vroeg om maatregelen. Dit was het begin van het kuuroord. In 1794 werd een nieuw paviljoen en een kuurhuis gebouwd.

Kuurhuis in Františkovy Lázně

In 1827 opende Christov Loimann het eerste openbare badgebouw met 30 badkamers. Later werden nog twee baden gebouwd. In 1852 werd Franzensbad onafhankelijk van Eger en in 1865 kreeg het stadsrechten. Inmiddels had de stad een grote naam opgebouwd als kuuroord.

In totaal zijn in Franzensbad 24 bronnen gebonden, twaalf hiervan worden nog gebruikt. De stad was een van de eersten in Europa die een modderbad bezat.

Net zoals voor andere kuuroorden waren de Eerste en Tweede Wereldoorlog rampzalig. De toestroom van buitenlandse gasten verdween. De Duitse inwoners van de stad werden in 1945 uitgewezen en in 1946 werd het kuuroord eigendom van de staat. In 1989 begon de hernieuwde privatisering, nu onder de naam Bad Franzensbad AG. De stad is nu weer populair bij binnen- en buitenlandse toeristen. Na de Tweede Wereldoorlog is ook de Tsjechische naam Františkovy Lázně gebruikelijker geworden.

Vervoer[bewerken]

In de gemeente Františkovy Lázně liggen meerdere spoorwegstations aan de lijnen 147 en 148. De belangrijkste daarvan is station Františkovy Lázně.

Partnersteden[bewerken]