Franziska Brantner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Franziska Brantner
Dr. Franziska Brantner in 2023, Berlin.
Volledige naam Franziska Katharina Brantner
Geboren 24 augustus 1979
Geboorteplaats Vlag van Duitsland Lörrach
Land Vlag van Duitsland Baden-Württemberg
Functie Duits parlementslid
Sinds 2013
Partij Verbond 90/De Groenen
Titulatuur dr.
Functies
2009-2013 Europees parlementslid
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Franziska Katharina Brantner (Lörrach, 24 augustus 1979) is een Duits politica van de Duitse groene partij. Ze zetelt sinds 2013 in het Duitse parlement en zetelde van 2009 tot 2013 in het Europees Parlement.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Brantner is in 1979 geboren in Zuidwest-Duitsland. Ze ging naar een tweetalige Duits-Franse school en studeerde later internationale betrekkingen en Europese politiek aan Sciences Po in Parijs en de Columbia-universiteit in New York, waar ze in 2004 afstudeerde. In 2010 behaalde ze een doctoraat aan de Universiteit van Mannheim met een proefschrift over de hervormbaarheid van de Verenigde Naties.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Voor haar politieke carrière werkte Brantner als consulente inzake Europees buitenlands beleid en voor het VN-Ontwikkelingsprogramma voor Vrouwen (UNIFEM). In die laatste functie ontwierp ze mee aan het Europese actieplan naar aanleiding van resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad inzake de impact van oorlog op vrouwen.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds op zeventienjarige leeftijd werd Brantner lid van de Duitse Groenen. Eerst werkte ze bij de lokale partijadministratie in haar bondsstaat Baden-Würtemberg. Ze is ook lid geweest van de commissie vrede en veiligheid van de partij. Van 2009 tot 2013 zetelde ze in het Europees Parlement. Aldaar was ze woordvoerster inzake buitenlandse zaken voor de Europese Groene Partij.

In 2012 zette haar partij haar op de kieslijst voor de Bondsdag. Volgend op haar verkiezing in het Duitse parlement legde ze op 21 oktober 2013 haar mandaat als Europarlementslid neer.

Franziska Brantner is sinds de federale verkiezingen van 2013 lid van de Bondsdag van Heidelberg. Ze wordt daar rechtstreeks gekozen vanaf de verkiezingen van 2021.

Franziska Brantner is sinds 2021 parlementair staatssecretaris bij het federale ministerie van Economie en Klimaatbescherming.

Zie de categorie Franziska Brantner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.