Frater (religieus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Broeders Augustijnen

Een frater (Latijn voor 'broeder'), afgekort fr., of broeder, afgekort br., is een katholieke theologiestudent of geestelijke die geen (hogere) wijding heeft ontvangen, maar die in een congregatie of een orde de drie kloostergeloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid heeft afgelegd.

De meeste ordes en congregaties kennen zowel paters als fraters. Het kwam voor dat een man wel intrad, maar niet de intellectuele capaciteiten had om priester te kunnen worden. Zo iemand kon binnen de orde toch veel nuttig werk doen, bijvoorbeeld als koster of ziekenbroeder. Ook kan het zijn dat iemand wel duidelijk een roeping had, maar niet noodzakelijkerwijs priester moest zijn om deze roeping te volgen. Er zijn zelfs ordes waarin de meeste leden geen priesterwijding hebben ontvangen, zoals onder andere de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

Broeders mag men (meestal) gewoon met "broeder" aanspreken (bijvoorbeeld "Broeder Jan"). Onderling spreken ze elkaar ook vaak aan met het Franse "frère".

Zie ook[bewerken]