Frederick Ashworth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederick Ashworth

Frederick Ashworth (Beverly (Massachusetts), 24 januari 1912Phoenix (Arizona), 3 december 2005) is de wapenspecialist die op 9 augustus 1945 de 4,5 ton wegende atoombom Fat Man vanuit de B-29 bommenwerper Bockscar op Nagasaki gooide.

Ashworth wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren van het Manhattan Project, het geheime Amerikaanse atoomprogramma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er waren naar schatting 130.000 mensen betrokken bij het Manhattan Project. In Los Alamos, de locatie waar aan de eerste atoombom werd gewerkt, had hij een geheime hooggeplaatste functie binnen het project.

Na de atoomproeven in de buurt van Alamogordo in de Nevada woestijn van New Mexico in 1945 werd Ashworth overgeplaatst naar het eiland Tinian in de Stille Oceaan. Daar leidde hij het Destination Team, een groep van 54 wetenschappers, technici en wapenspecialisten die de atoombommen Little Boy en Fat Man moesten assembleren en klaarhouden voor gebruik.

Na de oorlog nam Ashworth deel aan Operatie Crossroads. Ook na dit programma bleef hij op hoge posten binnen de Amerikaanse regering, waar hij meestal verantwoordelijk was voor kernwapenprojecten.

In 1966 werd Ashworth gepromoveerd tot viceadmiraal en benoemd tot commandant van de Amerikaanse Zesde Vloot. In 1968 ging hij met pensioen. In december 2005 overleed hij op 93-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Phoenix aan zijn hartproblemen. Ashworth vond zijn laatste rustplaats in zijn woonplaats Santa Fe.