Frederik II van Saksen-Gotha-Altenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik II van Saksen-Gotha-Altenburg
1676-1732
Christian Schilbach - Porträt des Herzogs Friedrich II. von Sachsen-Gotha-Altenburg.jpg
Hertog van Saksen-Gotha-Altenburg
Periode 1691-1732
Voorganger Frederik I
Opvolger Frederik III
Vader Frederik I van Saksen-Gotha
Moeder Magdalena Sibylla van Saksen-Weißenfels

Frederik II van Saksen-Gotha-Altenburg (Gotha, 28 juli 1676 - Altenburg, 23 maart 1732) was een zoon van hertog Frederik I van Saksen-Gotha en Magdalena Sibylla van Saksen-Weißenfels. In 1691 volgde hij zijn vader op als hertog van Saksen-Gotha-Altenburg.

Frederik was een barokheerser die hield van pracht en praal. Om dit te bekostigen, verhuurde hij zijn soldaten aan buitenlandse heersers, hetgeen hem in 1702 in moeilijkheden bracht toen zijn soldaten voor Lodewijk XIV van Frankrijk vochten tegen de keizer. In eigen land, richtte hij onder meer een weeshuis op in Altenburg, een krankzinnigengesticht in Kahla en het Magdalenaklooster voor vrouwen. Hij kocht de muntenverzameling over van vorst Anton Günther van Schwarzburg-Arnstadt, die de basis werd voor het muntenkabinet van Gotha. Hij slaagde er in, na lange strijd én tussenkomst van de keizer, delen van Saksen-Coburg (uitgestorven in 1699), Saksen-Eisenberg (uitgestorven in 1707) en Saksen-Römhild (uitgestorven in 1710) bij zijn gebied in te lijven.

Frederik II was in 1695 gehuwd met Magdalena Augusta (1679-1740), dochter van vorst Karel Willem van Anhalt-Zerbst, en had onder meer de volgende kinderen: