Frederik de Groot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik de Groot
Frederik de Groot in De Lemmings in 1980
Frederik de Groot in De Lemmings in 1980
Algemene informatie
Volledige naam Frederik Percy de Groot
Geboren 23 mei 1946
Land Nederland
Werk
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Frederik Percy de Groot (Bilthoven, 23 mei 1946) is een Nederlands acteur. In Nederland speelde hij onder andere in de televisieseries De Fabriek, Bureau Kruislaan en Unit 13. Hij speelde een gastrol in de Britse serie Dempsey and Makepeace in 1986. In 2006 speelde De Groot in de jeugdfilm Sinterklaas en het Uur van de Waarheid. Hij herhaalde deze rol in de film Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek uit 2008. In oktober van dat jaar speelde hij een gastrol in Flikken Maastricht.

Sinds 1997 is De Groot ook bekend in Canada, waar hij voor ING Direct reclamespots gemaakt heeft.

In 2000 was De Groot te zien als ambassadeur Timmer in Westenwind. Verder spreekt hij ook stemmen in. Hij was te horen als de Nederlandse Voldemort in verscheidene Harry Potter-films en verscheen in reclamespotjes van onder meer McDonald's en Expert.

Frederik de Groot schreef twee boeken: Groots Acteren in 3 Stappen (2009) en De Vergeten Gelofte (2011), een 'psychologisch mechaniek in autobiografische vorm'.

Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Zijn dochter Genevieve Gaunt speelde Patty Park in de Harry Potter-film Harry Potter en de Gevangene van Azkaban.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]