Frederik van Pallandt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik van Pallandt
Nina en Frederik van Pallandt (1967)
Nina en Frederik van Pallandt (1967)
Algemene informatie
Geboren 4 mei 1934
Overleden 15 mei 1994
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Frederik Jan Gustav Floris baron van Pallandt (Kopenhagen, 4 mei 1934 - Puerto Galera (Filipijnen), 15 mei 1994) was een Nederlands zanger die bekend werd als de mannelijke helft van het duo Nina en Frederik, dat tot 1969 furore maakte in meerdere landen.

Frederik was de zoon van F. C. A. baron van Pallandt en zijn tweede echtgenote, de Deense Else Dagmar Hanina comtesse Blücher af Altona. Frederik's vader was toen diplomaat in Kopenhagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij gezant in Lissabon waar hij veel met de Engelandvaarders te maken kreeg.

Frederik deed een agrarische studie in Trinidad. In 1957 kwam hij Nina Møller (15 juli 1932) weer tegen, die hij al in 1938 in Kopenhagen had leren kennen. Zij was inmiddels een Deense cabaretière. Ze trouwden in 1960, en als zangduo trokken zij vervolgens door meerdere landen. Frederik speelde daarbij op zijn gitaar. Hun eerste bekendheid kwam tijdens de kerstdagen van 1959, toen zij 'Mary's Boy Child' en 'Little Donkey' zongen. Andere bekende nummers waren Listen to the Ocean, Mango buy me Mango en het door Bob Dylan geschreven Blowin' in the Wind.

Een jaar nadat ze als zangduo uit elkaar gingen volgde in 1975 hun echtscheiding. Frederik hertrouwde in 1976 met María Jesus de Los Rios y Coello de Portugal en zette zich in voor duurzame landbouw. Hij woonde enkele jaren in Ibiza, evenals Nina, met wie hij altijd bevriend bleef. Hij kocht in 1984 de auteursrechten van Burke's Peerage.

In 1994 werd Frederik vermoord op de Filipijnen. Hij werd begraven bij zijn ouders in IJhorst, in de gemeente Staphorst.

Frederik en Nina hadden drie kinderen, onder wie Floris Nicolas Ali (Nicolas) baron van Pallandt (1961-2006) die werkte als scenarioschrijver en was verantwoordelijk voor een aantal scripts van de VARA-serie Oppassen!!!. Frederik en María hadden één kind.

Frederik was een neef van Charlotte van Pallandt en Ferdinand François baron de Smeth.

Bronnen, noten en/of referenties