Free Record Shop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Free Record Shop
Oprichting 1971
Oprichter(s) Hans Breukhoven
Hoofdkantoor Capelle aan den IJssel, Zuid-Holland, Nederland
Werknemers 1.400
Producten Compact discs
Dvd's
Spellen
Industrie Detailhandel
Website www.freerecordshop.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Free Record Shop is een Nederlandse winkelketen, op 15 oktober 1971 opgericht door Hans Breukhoven. Vanaf 1985 opende het bedrijf ook filialen in België en Luxemburg. Sinds 1997 heeft Free Record Shop ook een webwinkel. De keten is gespecialiseerd in muziek, films, spellen en boeken. Op donderdag 2 januari 2014 is de huidige eigenaar E-Ways B.V., onderdeel van ECI Holding, failliet verklaard. Hierdoor zijn alle online activiteiten stil komen te liggen. In maart 2014 werd aangekondigd dat de keten voortaan verder gaat als outlet, waarbij niet langer nieuwe cd's en films, maar alleen nog oude magazijnvoorraden worden verkocht tegen grote kortingen. Sindsdien is het aantal vestigingen verder teruggelopen tot 39 in april 2014.[1]

Onder de Free Record Shop Holding B.V. vielen tot aan het faillissement ook Game Mania en FAME. In 2013 waren er 207 filialen, waarvan 132 in Nederland; in 2008 waren het er in Nederland nog 182, en in België 66.

http://www.entertainmentbusiness.nl/nieuws/2014-W16/opnieuw-free-record-shop-winkel-dicht


Assortiment[bewerken]

 • Muziek (cd, dvd)
 • Film (dvd, blu ray)
 • Spellen (pc & console)
 • Hardware & accessoires (console)
 • Tickets
 • Hoofdtelefoons
 • Geschenkbonnen
 • Boeken (klein assortiment)

Faillissement en doorstart[bewerken]

In 2013 werd duidelijk dat het niet goed gaat met de Free Record Shop Holding. Het bedrijf heeft een hoge schuldenlast (onder andere bij de belastingdienst), die is ontstaan door de aanhoudende crisis en de teruglopende omzet van de fysieke winkels.

Nederland[bewerken]

 • 1 februari 2013: Free Record Shop laat weten alle 10 filialen in spoorwegstations binnen zes maanden te gaan sluiten.[2]
 • 25 april 2013: Investeringsmaatschappij ProCures, eigenaar van onder meer De Slegte en Selexyz, wil het noodlijdende bedrijf overnemen. Ook Game Mania zou worden overgenomen.[3][4][5]
 • 28 mei 2013: De Nederlandse activiteiten van Free Record Shop worden failliet verklaard. Ook Fame Music en Van Leest Platenzaken vallen onder dit faillissement. Free Record Shop België en GameMania, waarin investeringsmaatschappij Procures eerder voor een symbolisch bedrag een meerderheidsbelang in had verworven, vallen buiten het faillissement. Direct na het faillissement werd bekend dat de mogelijkheden voor een doorstart werden onderzocht.
 • 12 juni 2013: Zeker 51 van de 141 vestigingen in Nederland zullen de komende maanden de deuren definitief moeten sluiten. De 755 medewerkers werden formeel voor het eind van de maand ontslagen. Voor de overige winkels wordt gewerkt met 350 tijdelijke werknemers tot een overnamekandidaat bekend is. Free Record Shop voerde aanvankelijk met vier kandidaten gesprekken over een overname.[6][7][8]
 • 1 juli 2013: ProCures, een van de kandidaten om de Free Record Shop over te nemen, heeft zich teruggetrokken. Procures heeft zich ook teruggetrokken uit Free Record Shop België. De Nederlandse winkels zouden de afgelopen weken een omzetdaling van 80 procent voor de kiezen hebben gekregen. Dit komt vooral omdat de winkels nauwelijks meer aangevuld worden.[9]
 • 16 juli 2013: Er is toch een overeenstemming bereikt met ProCures. Het bedrijf neemt in Nederland 30 à 40 filialen van de failliete Free Record Shop over. De rest van de filialen in Nederland zullen sluiten. In België neemt ProCures, dat daarvoor Fresh Entertainment Holding oprichtte, alle 70 filialen van de Free Record Shop over. Game Mania gaat zelfstandig verder, de oprichters kopen het bedrijf over. 13 Nederlandse Game Mania winkels worden een week later gesloten.
 • 2 januari 2014: De huidige uitbater van de website van Free Record Shop, E-Ways, wordt failliet verklaard. E-Ways was onderdeel van de boekenclub ECI B.V. uit Vianen die uitstel van betaling aanvroeg. [10] De online diensten van de Free Record Shop zijn na deze berichten offline gehaald. Free Record Shop verwijst zijn online bezoekers naar zijn filialen. Op dit moment wordt bekeken of FRS de website weer in eigen hand neemt of opnieuw aan een partner uitbesteed.
 • 25 maart 2014: Free Record Shop maakt bekend voortaan als outlet verder te gaan. De resterende winkels verkopen in het vervolg geen nieuwe cd's of films meer, maar alleen nog magazijnvoorraden.[11] In april werd weer een winkel gesloten, waardoor Free Record Shop sindsdien nog 39 vestigingen heeft, waarvan er waarschijnlijk nog een aantal zullen sluiten.[1]

België[bewerken]

Nog geen half jaar na de redding van Free Record Shop wordt het faillissement aangevraagd voor de Belgische activiteiten. Een gebrek aan winkelvoorraad ten gevolge van het voorgaande faillissement en een tegenvallend consumentenvertrouwen zouden volgens Free Record Shop aan de oorzaak liggen. De Nederlandse en Luxemburgse activiteiten vallen buiten het faillissement.

 • 19 november 2013: Het faillissement wordt aangevraagd voor Fresh Entertainment Holding, de Belgische activiteiten van Free Record Shop.
 • 28 november 2013: De Britse investeringsmaatschappij Hilco Capitals neemt de activiteiten van de Free Record Shops in België over en zorgt voor de uitbating tot eind december 2013. Hiervoor pompen ze 4 miljoen Euro in de keten. In deze "proefperiode" zal het half december een bod doen op de officiële overname van Free Record Shop. Cadeaubonnen worden voorlopig niet meer aanvaard.
 • 13 december 2013: Verschillende bekende Vlamingen tonen hun steun aan Free Record Shop. DJ Regi vervangt vanaf maandag 16 december 2013 zijn reclamespot voor het nieuwe Milk Inc.-album door een oproep om Free Record Shop te redden.
 • 19 december 2013: Na het nieuws dat de curatoren van Free Record Shop geen bod van Hilco Capitals hebben ontvangen om de Belgische tak verder te zetten, laat Hilco Capitals weten wel geïnteresseerd te zijn om de meeste, winstgevende winkels over te nemen. Het zal vooral kijken naar de verkoopprestaties en huurgelden van de filialen afgelopen tijd.
 • 27 december 2013: Hilco Capitals heeft alsnog een bod gedaan. De verkoop van de inboedel van de 68 winkels wordt opgeschort, maar voor de meeste loten werd het startbod toch niet gehaald. Alle winkels worden overgenomen, enkel de winkel in Tielt-Winge wordt afgestoten; er is een andere overnemer. Vanaf 1 januari zou Hilco Capitals de controle over Free Record Shop moeten hebben.
 • 2 januari 2014: De huidige eigenaar van de Free Rercord Shop website, E-Ways, wordt failliet verklaard. De online diensten van de Free Record Shop zijn naar deze berichten ook in België en Luxemburg offline gehaald.


Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b Jeroen van Trierum. Opnieuw Free Record Shop-winkel dicht (14 april 2014)
 2. de Volkskrant 1 februari 2013 Free Record Shop verdwijnt uit stationshal
 3. Retail Actueel 18 en 25 april 2013 Free Record Shop
 4. BNR 25 april 2013 ProCures wil Free Record Shop overnemen
 5. Telegraaf 25 april 2013 Geen muziek meer in Free Record Shop
 6. Free Record Shop vraagt faillissement aan, Volkskrant, 24 mei 2013
 7. Free Record Shop failliet verklaard, NU.nl, 28 mei 2013
 8. Eenderde Free Record Shop-winkels definitief dicht, Nu.nl 12 juni 2013
 9. Investeerder trekt zich terug uit Free Record Shop, Nu.nl, 1 juli 2013
 10. ECI zit in grote financiële problemen en krijgt uitstel van betaling NRC, 2 januari 2014: " De aanvraag van ECI voor bescherming tegen de schuldeisers gebeurde op dezelfde dag dat een dochter van ECI, E-Ways Fulfilment Center, failliet werd verklaard. Dat bedrijf verzorgde onder meer de bevoorrading van de webwinkels van de Free Record Shop. "
 11. Edgar Kruize. Free Record Shop introduceert outletconcept. BB (25 maart 2014)