Free Record Shop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Free Record Shop
Filiaal van Free Record Shop in Den Haag (2008)
Filiaal van Free Record Shop in Den Haag (2008)
Oprichting 15 oktober 1971
Opheffing 22 april 2014
Oorzaak einde faillissement
Oprichter(s) Hans Breukhoven
Hoofdkantoor Capelle aan den IJssel, Zuid-Holland, Nederland
Producten Compact discs
Dvd's
Spellen
Industrie Detailhandel
Website http://www.freerecordshop.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Free Record Shop was een Nederlandse winkelketen, die zich specialiseerde in de verkoop van muziek, films, spellen en boeken. Free Record Shop ging op 22 april 2014 voor de tweede maal failliet. De winkelketen was eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij ProCures, die ook eigenaar was van de eveneens in 2014 failliet gegane boekhandel Polare. De 36 Free Record Shop winkels bleven nog tot 3 mei 2014 open om de voorraden te verkopen tegen stuntprijzen. Mogelijk gaan 16 winkels verder onder de vleugels van Boekenvoordeel, die op 2 mei 2014 de activa van het bedrijf overnam. Het is nog onbekend of deze winkels de naam Free Record Shop blijven gebruiken.

Het complete assortiment bestond de laatste jaren uit: muziek (cd, dvd), film (dvd, blu-ray), spellen (pc & console), hardware & accessoires (console), tickets, hoofdtelefoons, geschenkbonnen en een klein assortiment boeken.

Geschiedenis[bewerken]

Hans Breukhoven begon op 15 oktober 1971 een grammofoonplatenwinkel in Schiedam. De winkel was niet aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren (NVGD) en zo ontstond de naam Free Record Shop (in het Nederlands: Vrije platenzaak).

In 1989 waren er 72 winkelvestigingen in Nederland en 6 in België. Later werden er ook vestigingen geopend in Luxemburg. In 1997 werd de webwinkel van Free Record Shop gelanceerd. In 2006 kocht Free Record Shop de Belgische winkelketen Game Mania. In Nederland werden vervolgens ook Game Mania winkels geopend. In 2008 waren er 182 filialen in Nederland en 66 in België.

In 2013 werd duidelijk dat de Free Record Shop Holding kampte met een hoge schuldenlast, waaronder bij de belastingdienst, die was ontstaan door de aanhoudende crisis en de teruglopende omzet van de fysieke winkels. Op 28 mei 2013 werd het faillissement uitgesproken voor de Nederlandse activiteiten. Halverwege juli 2013 werd het bedrijf overgenomen en maakte het een doorstart in afgeslankte vorm. Game Mania en FAME, die ook onder de Free Record Shop holding vielen, werden afgesplitst. Halverwege november 2013 werd het faillissement uitgesproken voor de Belgische activiteiten. Op 2 januari 2014 werd het bedrijf E-Ways, onderdeel van ECI Holding, failliet verklaard. E-Ways was verantwoordelijk voor het voorraadbeheer en verpakken en verzenden van de bestelde artikelen voor onder meer Free Record Shop. Door dit faillissement kwamen alle online activiteiten van Free Record Shop stil te liggen. In maart 2014 werd aangekondigd dat de keten verder zou gaan als outlet, waarbij niet langer nieuwe cd's en films, maar alleen nog oude magazijnvoorraden zouden worden verkocht tegen grote kortingen. Op 22 april 2014 werd Free Record Shop Nederland opnieuw failliet verklaard.[1] Op 2 mei 2014 nam Boekenvoordeel de activa van Free Record Shop over.

Tijdlijn faillissement[bewerken]

Nederland[bewerken]

 • 1 februari 2013: Free Record Shop laat weten alle 10 filialen in spoorwegstations binnen zes maanden te gaan sluiten.[2]
 • 25 april 2013: Investeringsmaatschappij ProCures, eigenaar van onder meer De Slegte en Selexyz, wil het noodlijdende bedrijf overnemen. Ook Game Mania zou worden overgenomen.[3][4][5]
 • 28 mei 2013: De Nederlandse activiteiten van Free Record Shop worden failliet verklaard. Ook FAME en Van Leest Platenzaken vallen onder dit faillissement. Free Record Shop België en Game Mania, waarin investeringsmaatschappij Procures eerder voor een symbolisch bedrag een meerderheidsbelang in had verworven, vallen buiten het faillissement. Direct na het faillissement werd bekend dat de mogelijkheden voor een doorstart werden onderzocht.
 • 12 juni 2013: Zeker 51 van de 141 vestigingen in Nederland zullen de komende maanden de deuren definitief moeten sluiten. De 755 medewerkers werden formeel voor het eind van de maand ontslagen. Voor de overige winkels wordt gewerkt met 350 tijdelijke werknemers tot een overnamekandidaat bekend is. Free Record Shop voerde aanvankelijk met vier kandidaten gesprekken over een overname.[6][7][8]
 • 1 juli 2013: ProCures, een van de kandidaten om de Free Record Shop over te nemen, heeft zich teruggetrokken. Procures heeft zich ook teruggetrokken uit Free Record Shop België. De Nederlandse winkels zouden de afgelopen weken een omzetdaling van 80 procent voor de kiezen hebben gekregen. Dit komt vooral omdat de winkels nauwelijks meer aangevuld worden.[9]
 • 16 juli 2013: Er is toch een overeenstemming bereikt met ProCures. Het bedrijf neemt in Nederland 30 à 40 filialen van de failliete Free Record Shop over. De rest van de filialen in Nederland zullen sluiten. In België neemt ProCures, dat daarvoor Fresh Entertainment Holding oprichtte, alle 70 filialen van de Free Record Shop over. Game Mania gaat zelfstandig verder, de oprichters kopen het bedrijf over. 13 Nederlandse Game Mania winkels worden een week later gesloten.
 • 2 januari 2014: De uitbater van de website van Free Record Shop, E-Ways, wordt failliet verklaard. E-Ways was onderdeel van de boekenclub ECI B.V. uit Vianen die uitstel van betaling aanvroeg.[10] De online diensten van de Free Record Shop zijn na deze berichten offline gehaald. Free Record Shop verwijst zijn online bezoekers naar zijn filialen. Op dit moment wordt bekeken of FRS de website weer in eigen hand neemt of opnieuw aan een partner uitbesteed.
 • 25 maart 2014: Free Record Shop maakt bekend voortaan als outlet verder te gaan. De resterende winkels verkopen in het vervolg geen nieuwe cd's of films meer, maar alleen nog magazijnvoorraden.[11] In april werd weer een winkel gesloten, waardoor Free Record Shop sindsdien nog 39 vestigingen heeft, waarvan er waarschijnlijk nog een aantal zullen sluiten.[12]
 • 22 april 2014: Fresh Entertainment Nederland BV, het moederbedrijf achter de winkelorganisatie van Free Record Shop in Nederland, is failliet verklaard. Hierdoor sluiten de overgebleven 36 filialen hun deuren.[13][14] De website is sindsdien helemaal offline.
 • 2 mei 2014: Boekenvoordeel koopt het klantenbestand, de websites, de rechten van het merk en de interieurs van de overgebleven winkels van Free Record Shop. Het bedrijf overweegt de huurcontracten van 16 winkels over te nemen. Daarmee zouden circa 30 medewerkers hun baan kunnen behouden. Het is nog onbekend of deze winkels de naam Free Record Shop blijven gebruiken.[15]
 • 3 mei 2014: De 36 Free Record Shop winkels bleven nog tot deze dag open om de voorraden te verkopen tegen stuntprijzen.

België[bewerken]

Nog geen half jaar na de redding van Free Record Shop wordt het faillissement aangevraagd voor de Belgische activiteiten. Een gebrek aan winkelvoorraad ten gevolge van het voorgaande faillissement en een tegenvallend consumentenvertrouwen zouden volgens Free Record Shop aan de oorzaak liggen. De Nederlandse en Luxemburgse activiteiten vallen buiten het faillissement.

 • 19 november 2013: Het faillissement wordt aangevraagd voor Fresh Entertainment Holding, de Belgische activiteiten van Free Record Shop.
 • 28 november 2013: De Britse investeringsmaatschappij Hilco Capitals neemt de activiteiten van de Free Record Shops in België over en zorgt voor de uitbating tot eind december 2013. Hiervoor pompen ze 4 miljoen Euro in de keten. In deze "proefperiode" zal het half december een bod doen op de officiële overname van Free Record Shop. Cadeaubonnen worden voorlopig niet meer aanvaard.
 • 13 december 2013: Verschillende bekende Vlamingen tonen hun steun aan Free Record Shop. DJ Regi vervangt vanaf maandag 16 december 2013 zijn reclamespot voor het nieuwe Milk Inc.-album door een oproep om Free Record Shop te redden.
 • 19 december 2013: Na het nieuws dat de curatoren van Free Record Shop geen bod van Hilco Capitals hebben ontvangen om de Belgische tak verder te zetten, laat Hilco Capitals weten wel geïnteresseerd te zijn om de meeste, winstgevende winkels over te nemen. Het zal vooral kijken naar de verkoopprestaties en huurgelden van de filialen afgelopen tijd.
 • 27 december 2013: Hilco Capitals heeft alsnog een bod gedaan. De verkoop van de inboedel van de 68 winkels wordt opgeschort, maar voor de meeste loten werd het startbod toch niet gehaald. Alle winkels worden overgenomen, enkel de winkel in Tielt-Winge wordt afgestoten; er is een andere overnemer. Vanaf 1 januari zou Hilco Capitals de controle over Free Record Shop moeten hebben.
 • 2 januari 2014: De huidige eigenaar van de Free Record Shop website, E-Ways, wordt failliet verklaard. De online diensten van de Free Record Shop zijn na deze berichten ook in België en Luxemburg offline gehaald.
 • 12 februari 2014: De samenwerking met Hilco is beëindigd en de doorstart ketst af. De voorraden werden naar de Nederlandse winkels overgebracht. De drie Luxemburgse filialen zijn overgenomen door het management.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Free Record Shop is failliet en sluit alle winkels in Nederland, NRC.nl, 22 april 2014
 2. de Volkskrant 1 februari 2013 Free Record Shop verdwijnt uit stationshal
 3. Retail Actueel 18 en 25 april 2013 Free Record Shop
 4. BNR 25 april 2013 ProCures wil Free Record Shop overnemen
 5. Telegraaf 25 april 2013 Geen muziek meer in Free Record Shop
 6. Free Record Shop vraagt faillissement aan, Volkskrant, 24 mei 2013
 7. Free Record Shop failliet verklaard, NU.nl, 28 mei 2013
 8. Eenderde Free Record Shop-winkels definitief dicht, Nu.nl 12 juni 2013
 9. Investeerder trekt zich terug uit Free Record Shop, Nu.nl, 1 juli 2013
 10. ECI zit in grote financiële problemen en krijgt uitstel van betaling NRC, 2 januari 2014
 11. Edgar Kruize. Free Record Shop introduceert outletconcept. BB (25 maart 2014)
 12. Jeroen van Trierum. Opnieuw Free Record Shop-winkel dicht (14 april 2014)
 13. Free Record Shop in Nederland failliet Nu.nl, 22 april 2014
 14. Opnieuw Free Record Shop winkel dicht, Entertainment business.nl
 15. Delen Free Record Shop verkocht, NOS.nl, 2 mei 2014