Freek Vonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Freek Vonk
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Volledige naam Freek Jacobus Vonk
Geboren Dordrecht, 24 februari 1983
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep bioloog
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Freek Jacobus (Freek) Vonk (Dordrecht, 24 februari 1983) is een Nederlands bioloog met een specialisatie in slangen. Hij doet onderzoek naar nieuwe medicijnen die van slangengif kunnen worden gemaakt.

Loopbaan[bewerken]

Vonk is gefascineerd door slangen sinds zijn jeugd. Als 22-jarige student werd hij in 2005 geciteerd in een artikel van Noorderlicht.[1] In 2006 was hij medeauteur van een artikel in Nature.[2] In 2007 schreef hij voor Litteratura Serpentium zijn eerste eigen wetenschappelijk artikel en werd hij genomineerd voor de Academische Jaarprijs.[3] In 2008 kreeg hij de Toptalentbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) van 180.000 euro.[4] Vonk werd geïnterviewd door talrijke media, waaronder meermaals in De Wereld Draait Door, GIEL en Vroege Vogels. Hij maakte tv-programma's voor National Geographic en Discovery Channel. Uitgesproken wijdde in augustus 2011 een hele uitzending aan Vonk.

Sinds juni 2011 schrijft Freek Vonk tweewekelijks een column in de omroepgids TrosKompas onder de titel "Freeks dierenwereld". Vanaf januari 2012 zendt Villa Achterwerk de serie Freek op safari uit, die Vonk in Afrika opnam. In maart 2012 is op National Geographic Channel een special te zien die Freek Vonk samen maakte met Eddy Zoëy waarin ze in het Surinaamse regenwoud op zoek gaan naar de grootste slang ter wereld: de anaconda.

Vonk promoveerde in september 2012 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Snake evolution and prospecting of snake venom.

Bibliografie[bewerken]

  • (nl) Freek Vonk: Op expeditie met Freek. Washington, National Geographic Junior et al., 2011. ISBN 9789048814596
  • (en) Freek Jacobus Vonk: Snake evolution and prospecting of snake venom. Universiteit Leiden, 2012. Geen ISBN.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties