Freescale Semiconductor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Freescale Semiconductor, Inc.
Gebouw van Freescale Semiconductor
Gebouw van Freescale Semiconductor
Oprichting 1949 als Motorola
2004 zelfstandig
Sleutelfiguren Gregg Lowe, CEO
Dan Durn (CFO)
Hoofdkantoor Austin, Texas, VS
Werknemers 23.000 in 2014
Producten Complexe halfgeleiders: microcontrollers, microprocessoren, DSPs, sensoren, analoge schakelingen, etc.
Omzet $ 4,2 miljard (2013)
Winst Gedaald $ 208 miljoen (2013)
Website www.freescale.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Freescale Semiconductor, Inc. is een Amerikaanse producent van complexe halfgeleiders zoals microcontrollers en microprocessoren. Voorheen was Freescale de halfgeleidertak van Motorola, tot dit bedrijf in 2004 deze afdeling verzelfstandigde. Motorola op zijn beurt werd opgericht in 1949 in Phoenix, Arizona. Freescale richt zich met zijn producten op de markt van auto-elektronica, ingebedde systemen en communicatieapparatuur. In 2013 behaalde Freescale een omzet van ongeveer USD 4,2 miljard. Het hoofdkantoor is gevestigd in Austin, Texas. Het bedrijf heeft circa 23.000 werknemers in meer dan 20 landen. In Nederland heeft Freescale een verkoopkantoor, in Best bij Eindhoven.

Geschiedenis[bewerken]

Bij Motorola begon de productie van halfgeleiders in 1953. Het bedrijf bracht onder Motorola vele succesvolle producten op de markt, zoals de Motorola 68000-familie van processoren. In 1999 splitste Motorola de afdeling discrete componenten en standaardproducten af als ON Semiconductor.

De afdeling met meer complexe schakelingen ging later door als Freescale. Motorola verzelfstandigde het bedrijf als zelfstandige beursgenoteerde onderneming, met een procedure die eindigde in 2004. Men had aanvankelijk gemikt op een prijsvork tussen de USD 17,50 en USD 19,50, maar moest de prijs laten zakken naar USD 13,00 wegens verslechterde marktomstandigheden. Het bedrijf werd echter opgekocht door een consortium onder leiding van de investeringsmaatschappij Blackstone Group LP, waarvan het bod op 15 september 2006 werd aanvaard. De overnamesom was USD 17,6 miljard, ofwel USD 40 per aandeel.

In de jaren erna moest Freescale fors herstructureren vanwege de schuldenproblematiek. In februari 2011 startte het bedrijf de procedure om USD 1,1 miljard op te halen in een beursgang, met het doel de schulden te saneren.

Overname door NXP[bewerken]

In maart 2015 kondigde NXP de overname aan van Freescale.[1] NXP betaalt in totaal zo'n $ 11,8 miljard en inclusief de bestaande schulden van Freescale heeft de transactie een totale waarde van $  16,7 miljard. NXP betaalt de overname met aandelen en de aandeelhouders van Freescale krijgen ongeveer een derde van de nieuwe combinatie in handen.[1] De gecombineerde omzet komt boven de $  10  miljard uit en de bedrijven verwachten jaarlijks $  500  miljoen aan kosten te kunnen besparen.[1]

Bedrijfsonderdelen[bewerken]

De grootste afdeling van Freescale is de afdeling Microcontroller Solutions Group MSG. MSG is de grootste toeleverancier van halfgeleiderproducten aan de auto-industrie.

De andere eenheden van Freescale zijn de afdeling Networking and Multimedia Group NMG en de afdeling RF, Analog and Sensors Group RASG.

Producten[bewerken]

Freescale heeft PowerPC-microprocessoren geleverd aan Apple Computer voor zijn PowerBooks en Mac mini-producten tot Apple in 2006 de keuze maakte voor Intel.

In 2009 kwam Freescale met een DC/DC-omzetter bedoeld voor toepassingen met zonnecellen, dat er in slaagt om een spanning van 300 mV om te zetten naar bruikbare spanningsniveaus.

Freescale brengt ook de Dragonball-processor op de markt, een afgeleid product met laag vermogensverbruik van de in 1979 gestarte Motorola 68000-microprocessorfamilie. Freescale brengt ook een gamma digitale signaalprocessoren DSP's op de markt, gebaseerd op wat Freescale de Starcore-technologie noemt. Deze DSP's vinden toepassing in systemen voor draadloze breedbandcommunicatie, voice-over-IP en verwerking van videosignalen.

Ter ondersteuning van de ontwikkeling van ingebedde software brengt Freescale de CodeWarrior Development Studio op de markt, een geïntegreerde ontwikkelomgeving in verschillende versies voor diverse doelplatformen. De laatste versie, versie 10 is gebaseerd op het open-source raamwerk voor software-ontwikkeling Eclipse.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c Het Financieel dagblad Chipmaker NXP doet overname van $ 11,8 mrd, 2 maart 2015, geraadpleegd op 3 maart 2015