Frida Holleman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Frida Holleman (Leiden, 4 maart 1908Voorburg, 16 november 1999) was een Nederlandse kunstenares.

Vanaf haar derde jaar kwam Frida jaarlijks naar Vlieland. Ze is er later vaak teruggeweest en heeft veel van Vlieland op papier vastgelegd.

Door ziekte was Frida Holleman genoodzaakt de middelbare school voortijdig te verlaten. Later bezocht ze de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij onder meer les kreeg van Henk Meyer. In die periode schilderde zij veel naaktfiguren. In 1930 ging ze aquarellessen volgen bij Stanhope Forbes in Cornwall, Engeland. Daarna ging ze in de leer bij Adrien Holy in Parijs. Hij leerde haar laag-op-laag te schilderen.

In 1939 ging ze naar Indië op familiebezoek. Ze was gefascineerd door alles om zich heen en maakte vluchtige werkstukken. Ze ontmoette daar Willem en Maria Hofker, een kunstenaarsechtpaar dat haar te logeren vroeg op Bali. Van Willem Hofker leerde ze nat-in-nat te schilderen. Van 1942-1945 werd ze geïnterneerd in de Japanse kampen Buitenzorg en Gedongbadak. Ze bleef tekenen en aquarelleren en overleefde de kampen. Na de oorlog kwam ze terug naar Nederland. Ze ging in Voorburg wonen en ging lessen volgen bij Jan van Heel aan de net opgerichte Vrije Academie in Den Haag. In die tijd werkte ze veel samen met Harm Kamerlingh Onnes. Ze exposeerde bij Pulchri Studio en bij Kunsthandel Liernur van Miep Eijffinger.

Hoewel ze ook in olieverf heeft gewerkt, ging haar voorliefde uit naar luchtiger werk. Krijt en aquarel waren hiervoor de favoriete technieken, die zij ook graag combineerde.

In 1998 ontving zij voor haar hele oeuvre van de gemeente Voorburg de Hofwijckprijs. Ze was toen 90 jaar. Een jaar later overleed ze.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vlieland, geschilderd door Frida Holleman, mapje met 15 briefkaarten

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Memories of Indonesia 1937-1945. Amsterdam, [1992].

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nederland's Patriciaat 57 (1971), p. 209.
  • Ina Versteeg, Frida Holleman. Een trefzekere uitbeelding van de wereld. Zwolle, 2008 [hieraan werkte haar neef Arthur Holleman (1939), zoon van Frida's broer, mee].
  • Wouter Welling, Frida Holleman. De wereld in een zandkorrel. Rotterdam, 1998 [uitgave naar aanleiding van de 90e verjaardag van de schilderes, onder auspiciën van de Stichting Kunstbezit Frida Holleman en tevens ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling van 22 februari t/m 5 april 1998 in Museum Swaensteyn te Voorburg].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]