Frikadel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een frikadel

Een frikadel, vaak verward met een frikandel, is een ronde compacte gehaktbal met bepaalde kruiden. Volgens het "Etymologisch woordenboek van het Nederlands" draagt de bal deze naam al sinds het einde van de 16de eeuw[1]. Zo komt in een vroeg-17e-eeuwse vertaling in het Nederlands van de komedie l'Hipocrito van Pietro Aretino de zinsnede 'de hutspot en de frickedelle' voor.[2] De frikadel wordt vooral in België, Duitsland, Zweden en Denemarken gegeten.

In de meeste streken van België bedoelt men met frikadel inderdaad een gehaktbal, hoewel die daar soms ook boulet wordt genoemd. In Nederland is de frikadel niet erg bekend. De frikadel, dus zonder n, is ouder en van oudsher een soort gehaktbal, maar kan ook plat worden gedrukt tot een soort hamburger, of in een ovenschaal geplet als frikadel-pan (Indisch) worden bereid. Frikadel-pan is vaak gehakt, gemengd met aardappelen en gekruid met, onder meer, ketjap. In de Indonesische keuken wordt de frikadel perkedel genoemd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Aarsrivalen, scheldkarbonades en terminale baden, Ewoud Sanders, 2005, ISBN 904460824X
  2. Schyn-heyligh, berijming toegeschreven aan Gerbrand Adriaensz. Bredero, naar de prozavertaling van P.C. Hooft, die pas eeuwen later in druk verscheen. De eerste druk is van 1624. Zie G.A. Bredero: Schyn-heyligh (DBNL), bezorgd en met uitvoerige inleiding door E.K. Grootes. Den Haag, Tjeenk Willink/ Noorduijn, 1979. Pag. 71, r. 21.