Fritz Freitag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fritz Freitag
Bundesarchiv Bild 101III-Alber-174-26A, Fritz Freitag.jpg
Geboren 28 april 1894
Olsztyn, Polen
Overleden 10 mei 1945
Graz, Oostenrijk
Land/partij Flag of the German Empire.svg Duitse Rijk
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Weimarrepubliek
Flag of German Reich (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Onderdeel Landmacht
Dienstjaren 1914 - 1919
1939 - 1945
Rang SS-Brigadeführer Collar Rank.svg SS-Brigadeführer
Eenheid Vrijkorps
Schutzpolizei
Flag Schutzstaffel.svg Waffen SS
Leiding over 4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division.svg 4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division
8th SS Division Logo.svg 8. SS-Kavallerie-Division Florian Geyer
Dyvizia Galychyna.svg 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (galizische Nr. 1)
1. SS Infantrie-Brigade
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Ridderkruis

Fritz Freitag (Olsztyn, 28 april 1894 - Graz, 10 mei 1945) was een Duitse generaal (SS-Brigadeführer) van de Waffen SS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken]

Freitag werd geboren op 28 april 1894 als zoon van een spoorwegbeambte. Na de middelbare school ging hij in het Pruisische leger en nam actief deel aan de Eerste Wereldoorlog. Hij vocht zowel aan het Oostfront als aan het Westfront en raakte viermaal gewond. in 1915 werd hij bevorderd tot luitenant en had hij de leiding over een compagnie.

Na de oorlog werd Freitag lid van het Vrijkorps en later van de Schutzpolizei.

Toen de Tweede Wereldoorlog begon was Freitag opgeklommen tot Oberstleutnant (Luitenant-kolonel) van de politie. Tijdens de Poolse campagne had hij de leiding over het 3e Politie Regiment en was hij Stafchef van het 14. Armee.

In september 1940 ging Freitag bij de Waffen SS en werd toegevoegd aan de staf van Heinrich Himmler en later als commandant van de 1. SS Infanterie Brigade. De brigade was gelegerd aan het Oostfront en was voornamelijk belast met het opruimen van verzetsgroepen en het assisteren van de Einsatzgruppen met hun jacht op de Joden en andere untermenschen. In december 1941 kreeg hij voor het eerst het bevel over een regiment, toen hij werd toegewezen aan het 2. SS Polizei Regiment.

Freitag werd gepromoveerd tot Standartenführer nadat hij de leiding had genomen over een kampfgruppe tijdens gevechten om het industriegebied van Volchov. In februari 1943 nam hij het bevel over de 8. SS-Kavallerie-Division Florian Geyer over van Wilhelm Bittrich, maar werd al na enkele maanden vervangen toen hij langdurig ziek was. Toen hij hersteld was van zijn ziekte kreeg Freitag het bevel over de 2. SS Infanterie Brigade, van april tot augustus 1943. Van augustus tot oktober had hij het bevel over de 4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division en uiteindelijk het bevel over de 14. Waffen-Grenadier-Division der SS (galizische Nr. 1). Hier nam hij op 24 april 1945 ontslag. Fritz Freitag pleegde zelfmoord op 10 mei 1945.

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties