Fud Leclerc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fud Leclerc
Fud Leclerc tijdens het Eurovisiesongfestival 1958
Fud Leclerc tijdens het Eurovisiesongfestival 1958
Algemene informatie
Volledige naam Fernand Urbain Dominic Leclerc
Alias Fud Leclerc
Geboren Montluçon, 1924
Overleden Ganshoren, 20 september 2010
Land Vlag van België België
Werk
Jaren actief 1945-1962
Genre(s) Chanson
Beroep(en) Zanger, bouwvakker
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fernand Urbain Dominic Leclerc (Montluçon, 1924 - Ganshoren, 20 september 2010), beter bekend als Fud Leclerc, was een Belgische zanger. Hij nam namens België vier keer deel aan het Eurovisiesongfestival en is daarmee nationaal recordhouder.

De zanger werd door de RTBF opgemerkt in de Brusselse café chantants. Fud Leclerc werd voor het eerst geselecteerd voor het Eurovisiesongfestival in 1956 met Messieurs les noyés de la Seine. De uitslagen van het eerste festival werden nooit bekendgemaakt. Twee jaar later was hij goed voor de vijfde plaats met Ma petite chatte. In 1960 scoorde Leclerc met Mon amour pour toi een zesde stek. In 1962 stond hij voor het laatst op het festival. Hij eindigde toen met Ton nom op de laatste plaats, zonder punten. Daarmee was hij de eerste zanger ooit die geen punten kreeg op het Eurovisiesongfestival. Daarna koos hij voor zijn vaste baan in de bouwsector.

Leclerc nam zijn initialen als artiestennaam. De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in een rusthuis in Ganshoren.

Deelnames aan Eurovisiesongfestival[bewerken]

Hij vertegenwoordigde België vier keer op het Eurovisiesongfestival en is daarmee Belgisch én internationaal recordhouder. Hij is de enige artiest die vier keer solo aan het festival deelnam.

Externe links[bewerken]