Full House (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Full House
Full House
Genre Sitcom
Speelduur per afl. 24 minuten (zonder reclame)
Bedenker Jeff Franklin
Hoofdrollen John Stamos
Bob Saget
Dave Coulier
Candace Cameron
Jodie Sweetin
Mary-Kate en Ashley Olsen
Andrea Barber
Lori Loughlin
Scott Weinger
Blake en Dylan Tuomy-Wilhoit
Muziek Jesse Frederick
Bennett Salvay
Intromuziek Jesse Frederick
Bennett Salvay
Jeff Franklin
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Fuller House
Uitzendingen
Start 22 september 1987
Einde 23 mei 1995
Afleveringen 192
Seizoenen 8
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten ABC
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Full House is een Amerikaanse komische televisieserie, die van 1987 tot 1995 door ABC werd uitgezonden. In Nederland werd de serie door RTL 4 en later door Veronica en diens opvolger Yorin uitgezonden. In latere jaren heeft SBS6 de serie herhaald. In België werd de serie al door meerdere zenders uitgezonden, zoals VT4 en VijfTV.

Vanaf februari 2016 wordt er op Netflix gestart met de uitzendingen van een sequel op de serie, genaamd Fuller House, waarvan tot op heden 4 seizoenen zijn gemaakt. Het derde seizoen is sinds oktober 2017 ook op Netflix te zien en het vierde zou op 14 december 2018 verschijnen. Ook zijn de 8 seizoenen die van 1987 tot 1995 uitgezonden zijn, sinds mei 2016 te zien op Nederlandse Netflix.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Full House gaat over Danny Tanner, een alleenstaande vader van drie meisjes: Donna Jo "D.J.", Stephanie Judith Tanner en Michelle Elisabeth Tanner. Danny is een sportverslaggever en krijgt hulp van zijn beste vriend en komiek in wording, Joseph "Joey" Gladstone en zwager Jesse Katsopolis om de kinderen op te voeden. Danny's vrouw Pam (de zus van Jesse) is overleden en ze hadden het er allemaal zwaar mee.

Toch gaat het leven door en de meisjes groeien op in een gelukkig gezin. Jesse trouwt met Rebecca Donaldson, de co-gastvrouw van Danny's praatprogramma Wake Up San Francisco . Ze krijgen een tweeling, Alexander "Alex" en Nicholas "Nicky" Katsopolis. Ook de meisjes ontwikkelen zich en komen in de puberteit. Dj ontmoet Steve haar vriendje in Spanje op een ontwikkelingsreis, Steve eet om de 5 minuten iets.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rollen[bewerken | brontekst bewerken]

'D.J.
De oudste dochter is Donna Jo Margaret “D.J.” Tanner. Tijdens de serie is ze tussen de tien en achttien jaar oud. Ze is een typische puber met alledaagse problemen en ze is het niet altijd eens met de regels die haar vader voor haar opstelt. Ze overtreedt ze dan ook regelmatig, maar leert dan vanzelf haar lesje. De beste vriendin van D.J. is Kimmy Gibbler. Zij is het buurmeisje van de familie Tanner en verschijnt regelmatig op het toneel. Kimmy staat bekend om haar aparte kledingstijl en haar wilde karakter. In latere seizoenen heeft D.J. een vaste vriend, Steve Hale, die ze tijdens een vakantie naar Spanje leert kennen.
Stephanie
De middelste dochter is Stephanie Judith Tanner. Tijdens de serie is ze tussen de vijf en dertien jaar oud. Stephanie staat bekend om haar energieke karakter en ze praat graag. Haar favoriete zinnetje is “How rude!”. Ze heeft het er vaak moeilijk mee om de middelste dochter te zijn en in de latere seizoenen wil ze nog weleens onbezonnen dingen doen. Zo laat ze haar oren piercen zonder toestemming en gaat ze joyriden in de auto van Joey. Toch is ze altijd erg beleefd en schuldbewust.
Michelle
De jongste dochter in de familie Tanner is Michelle Elizabeth Tanner. Tijdens de serie is ze tussen de één en acht jaar oud. Ze heeft een sterke band met Jesse en is een erg lief en schattig kind, maar af en toe ook erg ondeugend. Haar favoriete zinnen waren: "You've got it dude! Oh nuts! No way, José! Oh please!" Haar rol werd door twee meisjes gespeeld, namelijk door de tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen. Dit had te maken met de wetgeving op het gebied van werkuren voor kinderen. Het was eerst de bedoeling dat het publiek hier niet achter zou komen, maar de tweeling werd dankzij de serie enorm populair.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jesse Katsopolis (192 afleveringen + 1 pilot, 1987-1995)
  • Joseph 'Joey' Gladstone (192 afleveringen + 1 pilot, 1987-1995)
  • Donna Jo 'DJ' Margaret Tanner (191 afleveringen + 1 pilot, 1987-1995)
  • Stephanie 'Steph' Judith Tanner (192 afleveringen + 1 pilot, 1987-1995)
  • Danny Tanner (192 afleveringen, 1987-1995)
  • Michelle Elizabeth Tanner (174 afleveringen + 1 pilot, 1987-1995)
  • Rebecca 'Becky' Katsopolis (153 afleveringen, 1988-1995)
  • Kimberly 'Kimmy' Gibbler (113 afleveringen, 1987-1995)

Spin-off[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 april 2015 verscheen Stamos bij Jimmy Kimmel Live waar bij bevestigde dat er een spin-off, Fuller House, wordt gemaakt. De bedoeling was dat de serie ergens in 2016 zijn première beleefde op Netflix die dertien afleveringen bestelde.[1][2] De serie zal zich richten op dierenarts DJ Tanner die onlangs weduwe is geworden en 3 kinderen heeft, haar zus Stephanie, die net als haar oom Jesse muzikant is geworden, en Kimmy, die moeder is van een tienermeisje. In 2019 verscheen het vijfde seizoen en zijn er 75 afleveringen gemaakt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]