Funabashi (Chiba)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Funabashi (stad))
Funabashi
船橋市, Funabashi-shi
Stad in Japan Vlag van Japan
Vlag
Wapen
Funabashi (Japan)
Funabashi
Situering
Eiland Honshu
Regio Kanto
Prefectuur Vlag van Chiba Chiba
Coördinaten 35° 41′ NB, 139° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 85,64 km²
Inwoners 574.979
Datum 1 oktober 2006
Bevolkingsdichtheid 6713,91 inw./km2
Gemeentehuis
Burgemeester Koshichi Fujishiro
Postcode 〒273-8501
Website Funabashi
Detailkaart
Situering van Funabashi in de prefectuur Chiba
:seirei shi / :shi / :cho·mura
Portaal  Portaalicoon   Japan

Funabashi (船橋市, Funabashi-shi) is een Japanse stad in het noordwesten van de prefectuur Chiba, gelegen aan de Baai van Tokio op 20 km van de Japanse hoofdstad. Funabashi heeft een oppervlakte van 85,64 km² en telt ongeveer 574.979 inwoners.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Als vissersstadje en relais op het kruispunt van de Chiba-route (千葉街道, Chibakaidō ) en de Narita-route (成田街道, Naritakaidō), kende Funabashi in de Edo-periode (1600-1868) een tijdperk van bloei. Sedert de aanleg van een spoorweg langs de oostkust van de Baai (1894) boette Funabashi echter aan belang als centrum voor wegtransport in. Toch kende de stad in het begin van de 20e eeuw een heropleving als gevolg van de bouw van een militaire basis. Dankzij de aanleg van twee bijkomende spoorverbindingen met Tokio kon Funabashi uitgroeien tot een satellietstad onder de rook van Tokio. In 1937 fuseerde Funabashi met het vissersdorpje Katsushika (葛飾). De nieuwe gemeente was voortaan gemachtigd de titel "stad" te voeren.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog kwam dankzij landwinning een industriegebied tot stand, dat mettertijd aansluiting vond bij het Keiyo-industriegebied (京葉工業地帯, Keiyō kōgyōchitai). De economie behelst er voornamelijk ijzer- en staalbedrijven, machineproducenten, petrochemische fabrieken en voedselverwerkende ondernemingen. Daarnaast verschaft Funabashi als forensengemeente woongelegenheid aan pendelaars naar Chiba en Tokio. Landbouwgebied bleef intact in het noorden van de stad, en vindt in de agglomeratie Tokio zijn grootste afnemer.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Funabashi, Chiba van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.