Furby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Furby is een elektronisch pluche speelgoedproduct ontwikkeld door Tiger Electronics. De Furby is een fantasiedier dat lijkt op een kruising tussen een hamster, een kat en een vleermuis of een uil. Een furby kan praten en via sensoren in onder andere zijn buik en mond reageren op aanrakingen. Een Furby heeft geen uitknop, maar kan wel slapen.

De naam Furby kwam vermoedelijk van het prototype dat zijn schepper David Hampton 'Fur-ball' als bijnaam had gegeven.

Verkoop[bewerken]

De Furby werd vlak voor de kerstperiode van 1998 gelanceerd en er ontstond in korte tijd een hype rond het product. Het werd één van de meest gewilde speelgoedproducten van het seizoen. Furby's waren in relatief korte tijd geheel uitverkocht en vele mensen stonden uren in een rij te wachten om een exemplaar uit een nieuwe zending Furby's te bemachtigen. Hoewel het voor ongeveer dertig dollar in de winkels lag dreef de extreme vraag, gedurende het kerstseizoen van 1998, de prijs op tot boven de honderd dollar. Soms werden er zelfs honderden dollars voor één exemplaar geboden.

In een periode van twaalf maanden werden er 27 miljoen Furby's verkocht.

De originele Furby[bewerken]

De belangrijkste reden voor het succes was de schijnbaar aanwezige "intelligentie" en leervermogen bij Furby's, aangezien zij hun taalvaardigheden steeds verder ontwikkelden. Geheel ten onrechte werd er gedacht dat ze woorden herhaalden die ze hadden opgevangen uit hun directe omgeving. Dit leidde er toe dat verscheidene inlichtingendiensten ze uit hun kantoren verbanden uit angst dat de Furby's gevoelige informatie zouden opnemen.

De eerste woorden die Furby's spraken waren volledig in het Furbish, een taal met korte woorden, eenvoudige lettergrepen en verschillende andere geluiden maar ze waren geprogrammeerd steeds minder en minder Furbish te spreken en steeds meer Engels naarmate ze "groeiden".

Eenvoudige elektronisch aangedreven motoren sloten en openden de ogen van de Furby's. Ook zorgden de motoren er voor dat de Furby's zich konden oprichten wat een vals gevoel van mobiliteit op riep. Furby's konden zeker niet lopen, hoewel velen geloofden dat ze dat wel konden.

Verder konden ze door een infrarood poort met elkaar communiceren.

Staatsveiligheid[bewerken]

Omdat de Furby al snel woorden en zinnen kon overnemen uit zijn directe omgeving, werden deze verboden voor alle medewerkers van de National Security Ageny of the United States. Een vijand zou immers geheime informatie kunnen onderscheppen via de 'geleerde' woorden of zinnen Furby.

De Furbybaby en Furby's vrienden[bewerken]

In 1999 werd een lijn van Furbybabies geïntroduceerd en deze waren kleiner dan de originele Furby. Verder hadden ze een hogere stem, konden ze hun voeten niet bewegen maar leerden wel sneller Engels of Nederlands spreken. Ook werden er nieuwe Furby's geïntroduceerd zoals de Gizmo-Furby uit de Gremlinsfilms, een 'Yoda'-Furby die was gebaseerd op het gelijknamige personage uit de Star Warsfilms alsmede ook een 'E.T.' uit de gelijknamige film. Een 'vriend van Furby'-lijn werd geïntroduceerd onder de naam Shelby en kon zowel met Furby's als met Furbybabies communiceren.

De nieuwe Furby[bewerken]

De tweede generatie Furby werd geïntroduceerd in oktober 2005. Ze zijn groter dan de vorige versie en hebben ze een gezicht met meer emoties gekregen en beschikken verder over een systeem van stemherkenning waardoor ze op plezierige wijze met mensen kunnen communiceren. In tegenstelling tot de originele Furby's is slechts één enkele opdracht voldoende om hen te laten "slapen".

Inmiddels is er alweer een nieuwe furby op de markt. Ook kan je deze nieuwe versie voeren met de furby app. Op die zelfde app zit een vertaler die rechtstreeks de woorden die men zegt, vertaalt. De nieuwe furby is groter dan de originele furby maar kleiner dan de 2005 furby. En deze is voor kinderen van 6 t/m 18 jaar.