G-Star

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf G-star)
G-Star
Rechtsvorm C.V.
Oprichting 1989
Oprichter(s) Frans Scholtes[1]
Jos van Tilburg

Marc Bertens

Bestuur Rob Schilder[2]
Chief Executive Officer G-Star
Hoofdkantoor Joan Muyskenweg 39
1114 AN Amsterdam
Noord-Holland
Nederland
Producten Kleding, schoenen en accessoires
Sector Industriële
Industrie Detailhandel
Website G-Star.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

G-Star, ook bekend als G-Star RAW, is een Nederlandse onderneming in kleding, schoenen en accessoires voor zowel mannen als vrouwen. Het hoofdkantoor van G-Star staat in Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

G-Star werd in 1989 opgericht door Frans Scholtes en Jos van Tilburg in Amsterdam onder de naam Gap-Star. Om zich meer op de internationale markt te richten en een merknaamconflict en verwarring met The Gap Inc. te voorkomen werd de naam later veranderd in G-Star. Vanuit de Nederlandse hoofdstad werd gestart met de distributie voor de Nederlandse en Belgische markt. In 1991 ging G-Star een samenwerking aan met de Franse jeansdesigner Pierre Morisset. Dit leidde onder meer tot de introductie van de G-Star Elwood in 1996, een design dat een doorbraak betekende voor G-Star.

De productie van G-Star vindt veelal plaats in India. G-Star heeft een contract met de Indiase bedrijven Fibre and Fabrics International en dochteronderneming Jeans Knit. In 2006 kwam G-Star in het nieuws omdat deze bedrijven werknemers onder abnormale omstandigheden zouden laten werken. Eind 2007 kondigde G-Star aan zich terug te trekken uit beide bedrijven. De Schone Kleren Campagne toonde zich verheugd over het behaalde resultaat, maar ook bezorgd over hoe het nu verder moest met de werknemers die nu ontslagen worden.[3] Eind januari 2008 meldde G-Star dat de samenwerking met Fibre and Fabrics International en Jeans Knit was hersteld.[4]

Op 9 februari 2016 werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse zanger/producer Pharrell Williams mede-eigenaar van G-star RAW was geworden. In 2018 werd bekendgemaakt dat Formule-1 coureur Max Verstappen een samenwerking heeft met G-Star RAW.[5] Daarnaast had het bedrijf eerder al samenwerkingen met bekende (inter)nationale artiesten, zoals Afrojack.

Op 16 september 2021 kondigde G-Star RAW de samenwerking aan met de Amerikaanse rap-artiest Snoop Dogg[6]. In de reclamecampagne wordt een aangepaste editie van zijn nummer "Say it Witcha Booty" gebruikt.

Jos van Tilburg verkoopt G-Star in september 2023 [7][8]. Dat leidt tot de verkoop van eenmeerderheidsbelang aan de Amerikaanse investeerder WHP Global. Van Tilburg blijft voorlopig aan, maar met minder aandelen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

G-Starwinkel in Praag, Tsjechië
G-Starwinkel in Oxford Street, Londen

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

G-Star
Naam Functie
Rob Schilder Chief Executive Officer
Simcha Knol Chief Financial Officer
Gwenda van Vliet Chief Marketing Officer

Hoofdkantoor[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 is het hoofdkantoor van G-Star gevestigd aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam langs de A10. Het gebouw werd ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas uit Rotterdam. Het heeft een vloeroppervlakte van 27.500 vierkante meter, waarvan 19.000 voor kantoren, creatieve ruimten en dergelijke, en 8.500 vierkante meter parkeerruimte.[9]

Winkels[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2007 waren er 94 G-Star Stores wereldwijd. Sinds 2008 heeft het bedrijf een flagshipstore op de P.C. Hooftstraat te Amsterdam. Deze winkel is 450 vierkante meter groot en verkoopt naast de dames- en herencollectie ook accessoires. Anno 2013 heeft G-star ongeveer 6.500 verkooppunten en 350 G-Star Stores in 63 landen. Ook heeft G-Star sinds augustus 2010 een webwinkel.[10]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]