G.S.R. Aegir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rode Ster van GSR AEGIR

De Groninger Studenten Roeivereniging "Aegir" staat open voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en van alle Groningse instellingen voor hoger beroepsonderwijs. De vereniging is opgericht op 7 februari 1878 en is een officiële subvereniging van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit. Bij officiële gelegenheden, zoals algemene ledenvergaderingen en traditionele partijen wordt gebruikgemaakt van de sociëteit van Vindicat, Mutua Fides. Anno 2011 heeft Aegir meer dan 500 leden en is het gevestigd aan het Winschoterdiep.

Roeien bij Aegir wordt hoofdzakelijk gedaan op twee niveaus, het competitieroeien en het intensievere wedstrijdroeien. Tijdens het roeiseizoen start Aegir in verschillende categorieën zoals de eerstejaars zware en lichte herenacht en de eerstejaars damesacht. Daarnaast strijdt men in de vier, de twee en de skiff. Door de professionele uitrusting en begeleiding is Aegir op nationale en internationale wedstrijden succesvol. In 1972 leverde Aegir de gehele crew voor de 8+ op de Olympische Spelen in München. Op de Olympische Spelen van 2008 heeft Aegir-roeier Reinder Lubbers de halve finale geroeid in de Holland Acht. Derk Noordhuis vertegenwoordigt Aegir bij de KNRB selectie en is in 2011 uitgezonden naar het EK in Plovdiv. In de zomer van 2011 zijn 2 Aegir roeiers uitgezonden naar het WK<23 in Luzern. Ook roeit Aegir mee in de Minerva acht, die in oktober 2011 startte in het 'Champion Eights' veld in Boston. Aegir heeft in totaal zes keer het Varsity blik mee naar Groningen genomen.

Op 11 februari 2007 is een grootscheepse verbouwing van het botenhuis van G.S.R. Aegir afgerond. Na vijf jaar verbouwen in verschillende fasen, beschikt de studentenroeivereniging nu over vernieuwde kleedkamers, een vernieuwde borrelruimte (saphok) en ergometerruimte. Ook is er in 2011 een nieuw krachthonk geïnstalleerd.

G.S.R. Aegir bezit de grootste en ruimste botenloods in Nederland. Naast het grootste gebouw heeft Aegir tevens de grootste botenwagen van Europa in eigen bezit. Deze Scania trekker met uitschuifbare Broshuis oplegger vervoert de boten. Vele verenigingen doen een beroep op Aegir wanneer zij hun boten naar wedstrijden moeten transporteren.

In 2013 werd het 27ste lustrum van Aegir gevierd. Dit ter ere van het 135-jarig bestaan van de roeivereniging. Dit jaar had het thema 'Supernova, sneller dan het licht'

Wedstrijden[bewerken]

Aegir organiseert elk jaar een aantal wedstrijden.

  • De Hel van het Noorden is een 6 kilometer lange achtervolgingsrace voor de skiff en de twee-zonder-stuurman. Elk jaar wordt in november de race gevaren over het Eemskanaal van paal 10 tot paal 4. De hel van het noorden dankt zijn naam aan de gure weersomstandigheden waarin de race vaak gevaren wordt.
  • Elk jaar organiseert Aegir ook de Chris Heuvelman Wielerclassic.

Externe links[bewerken]