Gaarkeuken (eetgelegenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlands bioscoopweekjournaal uit 1953: koks demonstreren het klaarmaken van gamellen warm eten in de eerste mobiele veldkeuken die ter beschikking komt van de Bescherming BevolkingDe rijdende keuken is bedoeld om in noodsituaties grote hoeveelheden maaltijden te bereiden. Keukenmachines zijn gemonteerd op acht grote aanhangers. De 'trein' van aanhangers is zelfvoorzienend, er zijn wagens ingericht voor het verblijf van personeel, kantoor en voor eigen energievoorziening.
Gaarkeuken in Washington D.C. in 1936.

Een gaarkeuken (Engels soup kitchen) is een grote keuken waar armen, slachtoffers van oorlog en geweld of vluchtelingen en daklozen gratis of voor een lage prijs een warme maaltijd kunnen afhalen. Gaarkeukens zijn meestal een initiatief van overheden, charitatieve instellingen en kerken. Ook voedselbanken vervullen op dit vlak een functie, niet alleen tijdens een incident maar vaak ook structureel.

Geschiedenis[bewerken]

Benjamin Thompson beweerde dat hij de uitvinder was van de gaarkeuken.[1] De gaarkeukens sloegen voor het eerst echt aan in de Verenigde Staten gedurende de Grote Depressie. Toentertijd werd er in Chicago een gaarkeuken gesponsord door de Amerikaanse gangster Al Capone, een poging om zijn imago te verbeteren.[2]. Ook gedurende de Tweede Wereldoorlog werden gaarkeukens vaak ingezet om de eerste honger van grote groepen te stillen.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. "The Shadow Behind Our Founding Fathers: A traitor, a scientist, a womanizer and an enigma" review of Nicholas Delbanco's The Count of Concord Book World p. 9, June 22, 2008, The Washington Post.
  2. (en) Social Security Online - Soup Kitchens