Gambusia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gambusia
Gambusia affinis
Gambusia affinis
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Cyprinodontiformes (Tandkarpers)
Familie: Poeciliidae (Levendbarende tandkarpers)
Geslacht
Gambusia
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Gambusia is een geslacht van vissen uit de familie Poeciliidae. De meeste Gambusiasoorten zijn te vinden in het zoete water, hoewel sommige soorten ook worden aangetroffen in brak of zout water. Gambusiasoorten worden vaak muskietenvis genoemd, hoewel daar meestal de soort Gambusia affinis mee wordt bedoeld. Ze zijn zeer belangrijk voor de handel in aquariumvissen, omdat het sierlijke vissen zijn die weinig ruimte nodig hebben en gemakkelijk zijn te kweken. Ze zijn levendbarend.

Eén soort, Gambusia affinis geldt als een invasieve exoot die behoort tot de 100 ecologisch meest schadelijke organismen. Anderzijds zijn er twaalf soorten die door de IUCN zijn opgenomen op de rode lijst. Gambusia eurystoma is ernstig bedreigd, Gambusia amistadensis en Gambusia georgei zijn al uitgestorven, verder zijn er zeven soorten kwetsbaar, één soort is bedreigd en één soort is gevoelig.[1]

Soortenlijst volgens Fishbase[2][bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. IUCN Red List bezocht 5 okt. 2010
  2. Gambusia, soortenlijst op FishBase, bezocht 5 okt. 2010
  3. Hubbs, Clark L. & V.G. Springer (1957) (3 Sept.) A revision of the Gambusia nobilis species group, with descriptions of three new species, and notes on their variation, ecology and evolution. Texas Journal of Science v. 9 (no. 3): 279-327.