Game of Death (1978)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Game of Death
Regie Bruce Lee
Producent Raymond Chow
Bruce Lee
Scenario Bruce Lee
Hoofdrollen Bruce Lee
James Tien
Chieh Yuan
Dan Inosanto
Ji Han Jae
Kareem Abdul-Jabbar
Muziek John Barry
Joseph Koo
Cinematografie Tadashi Nishimoto
Distributie Golden Harvest
Première 1978
Genre Martial Arts
Speelduur 96 minuten
Taal Engels, Kantonees
Land Vlag van Hongkong Hongkong
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Game of Death (traditioneel Chinees: 死亡 的 游戏) is de film die Bruce Lee had gepland om zijn krijgskunst Jeet Kune Do te demonstreren. Meer dan 100 minuten aan beeldmateriaal werd opgenomen voor zijn dood.

In het midden van de filmset van The Game of Death, werd Bruce Lee aangeboden om in Enter the Dragon te spelen. Dit was de eerste kung fu-film die geproduceerd werd door een Hollywoodstudio met een budget ongekend voor het genre. Het was een aanbieding die Lee niet kon laten liggen. Nadat de opnames voor Enter the Dragon voltooid waren wilde Bruce Lee weer verder gaan met The Game of Death. Echter Lee overleed aan hersenoedeem voordat hij de opnames van die film kon hervatten. Vlak voor zijn dood, had hij nog gesprekken met acteurs die in de film zouden meespelen.

Na de dood van Lee, werd Enter the Dragon regisseur Robert Clouse ingeschakeld om extra scènes met een stand-in bij elkaar te knutselen met de originele beelden evenals andere beelden van eerder in de carrière van Bruce Lee. Hier kwam een nieuwe film van uit (getiteld Game of Death), die uitgebracht werd in 1978, bijna 5 jaar na zijn dood, door Columbia Pictures. De film behoort tot de Bruceploitation-rage die toen erg populair was.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Billy Lo is een voormalig martial artist kampioen. Hij vecht tegen een gangsterpraktijkende "syndicaat" na het behalen van het internationale succes als een martial arts filmster. Wanneer Billy weigert zich te laten intimideren door syndicaathandlanger Steiner (Hugh O'Brian) en zijn bendes van criminelen, geeft eigenaar Dr. Land (Dean Jagger) orders om zijn moord als voorbeeld te dienen voor anderen.

Vermomd als een stuntman, sluipt Lands moordenaar Stick (Mel Novak) op de set van de nieuwe film van Billy en schiet Billy neer tijdens het filmen. Een fragment van de kogel gaat door Billy's gezicht, waardoor hij in leven blijft, maar in de behoefte moet van de plastische chirurgie die zijn gelaatstrekken verandert. Billy neemt de kans om te doen alsof hij dood is en vermomd zich om wraak te nemen tegen degenen die hem een onrecht hebben gedaan. Wanneer het syndicaat zijn verloofde Ann Morris (Colleen Camp) bedreigt en ontvoert, is Billy gedwongen om uit zijn schuilplaats te komen om haar te redden. Bruce Lee's vechtscènes in de pagode vindt plaats in de bovenste verdiepingen van het restaurant Red Pepper, waar Dr. Land en zijn boeven een hinderlaag hebben gelegd.

Rolverdeling[bewerken]