Game of Thrones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Game of Thrones
Game of Thrones 2011 logo.svg
Genre Fantasy
Speelduur 51-64 minuten
Bedenker David Benioff
D.B. Weiss
Hoofdrollen Peter Dinklage
Nikolaj Coster-Waldau
Lena Headey
Emilia Clarke
Kit Harington
Aidan Gillen
Alfie Allen
Sophie Turner
Maisie Williams
Iain Glen
Natalie Dormer
Liam Cunningham
Stephen Dillane
Carice van Houten
John Bradley-West[1]
Jerome Flynn[1]
Conleth Hill[1]
Gwendoline Christie[2]
Kristofer Hivju[3]
Hannah Murray[2]
Iwan Rheon[3]

Vanaf seizoen 5:
Nathalie Emmanuel[4][5]
Michiel Huisman[4][6]
Tom Wlaschiha[7][8]

Tot seizoen 4:
Jack Gleeson
Isaac Hempstead-Wright
Rory McCann
Charles Dance[1][9]
Sibel Kekilli[1]
Rose Leslie[10]

Eerdere seizoenen:
Sean Bean
Mark Addy
Harry Lloyd
Jason Momoa
Richard Madden
Michelle Fairley
James Cosmo[1]
Oona Chaplin[10]
Joe Dempsie[11]

Scenario David Benioff
George R.R. Martin
D.B. Weiss
Muziek Ramin Djawadi
Kostumering Michele Clapton
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent David Benioff
D.B. Weiss
Frank Doelger
Bernadette Caulfield
Carolyn Strauss
George R.R. Martin
Uitzendingen
Start VS 17 april 2011
NL 13 februari 2012
Afleveringen 40 (lijst van afleveringen)
Seizoenen 4
Netwerk HBO
Zender HBO
HBO NL
Prime
RTL[12]
2BE[13]
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Game of Thrones is een Amerikaanse fantasy-televisieserie die sinds 17 april 2011 uitgezonden wordt op de televisiezender HBO. De serie is gebaseerd op de boeken uit de serie Het Lied van IJs en Vuur van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.

Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische wereld, vooral in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. Maar ook in het uiterste noorden van Westeros en op het oostelijke continent Essos.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De serie bevat meerdere verhaallijnen. Het grootste deel van de serie speelt zich af op het mythische continent Westeros, waar enkele adellijke families strijden om de macht in het rijk. Daarnaast komt ook de strijd tussen de "Nachtwacht" (Night's Watch) en de gevaren achter de Muur aan bod. Het andere gedeelte van de serie speelt zich af op het oostelijke continent Essos, waar Daenerys Targaryen een weg probeert te vinden naar haar koningschap in Westeros.

De Zeven Koninkrijken vormden ooit zeven aparte staten maar werden verenigd door de Targaryens. Zij regeerden bijna 300 jaar over de Zeven Koninkrijken totdat Aerys II Targaryen "de gekke koning" door een verbond van Baratheons, Starks, Arryns, Tullings en Lannisters werd afgezet en gedood. Robert Baratheon (Mark Addy) werd de nieuwe koning. De Zeven Koninkrijken worden van het verre noorden gescheiden door de grote ijsmuur. De muur wordt bemand door de Nachtwacht ("Night's Watch"), die het rijk beschermen tegen de gevaren van achter de muur. Na de dood van Aerys II Targaryen vluchtten zijn jongste kinderen, Viserys (Harry Lloyd) en Daenerys (Emilia Clarke), naar Essos, het oostelijke continent.

Rolverdeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van acteurs en actrices in Game of Thrones.
1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van personages in Het Lied van IJs en Vuur.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Game of Thrones voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De ijzeren troon waar in de serie om gestreden wordt.
Castleden van Game of Thrones op Comic-Con in 2012.

Seizoenen[bewerken]

Eerste seizoen[bewerken]

Het eerste seizoen omvat de verhalen uit het boek Het spel der tronen, de eerste binnen de serie van Het Lied van IJs en Vuur. Daarnaast bevat de laatste aflevering ook enkele scenes uit het tweede boek, De Strijd der Koningen. In Nederland werd seizoen 1 vanaf februari 2012 op HBO NL uitgezonden, in België werd de serie uitgezonden door Prime. Sinds 2 september 2012 werd het eerste seizoen op RTL 4 uitgezonden,[14] maar wegens tegenvallende kijkcijfers werd dit niet gecontinueerd, en sinds 21 oktober 2012 is het eerste seizoen van Game of Thrones op 2BE te bekijken.

Tweede seizoen[bewerken]

Meteen al na de uitzending van de eerste aflevering van het eerste seizoen werd besloten dat er een tweede zou komen, gebaseerd op het tweede boek in de serie, De strijd der koningen. De laatste afleveringen van het seizoen bevatten daarnaast ook materiaal uit het derde boek, Een Storm van Zwaarden De scenario's zouden net zoals eerder verzorgd worden door D.B. Weiss en David Benioff. Vanaf het tweede seizoen speelt de Nederlandse actrice Carice van Houten de rol van Melisandre. Het tweede seizoen dat op 1 april 2012 in Amerika begon, werd vanaf 16 april 2012 uitgezonden op HBO NL en in België werd de serie uitgezonden door Prime.

Derde seizoen[bewerken]

Op 15 maart 2012, na slechts twee uitzendingen van seizoen 2, kondigde HBO aan dat er een derde seizoen kwam van de serie.[15] Het is gebaseerd op de eerste helft van het derde boek uit de serie, Een storm van zwaarden. Daarnaast komen ook stukken uit het tweede boek, De Strijd der Koningen, voor in het derde seizoen en is de verhaallijn van Theon Greyjoy gebaseerd op materiaal uit het vijfde boek, Een Dans met Draken. De productie begon in juli 2012 en werd gefilmd in Noord-Ierland, IJsland, Kroatië en Marokko.[16] Via social media kondigde HBO aan het derde seizoen vanaf 1 april 2013 in Nederland te uitzenden.[17] In Vlaanderen werd het derde seizoen uitgezonden op Prime.[18]

Gary Lightbody, van de band Snow Patrol,[19] Will Champion, van Coldplay,[20] en Burn Gorman[21] zijn in dit seizoen gecast in cameorollen.

Vierde seizoen[bewerken]

Op 2 april 2013, twee dagen na de eerste aflevering van het derde seizoen, maakte HBO bekend dat de serie een vierde seizoen krijgt[22] dat gebaseerd zal zijn op de tweede helft van het derde boek uit de serie, Een storm van zwaarden. Daarnaast is seizoen 4 ook gebaseerd op delen van het vierde boek, Een Feestmaal voor Kraaien, het vijfde boek, Een Dans met Draken, en - het nog ongepubliceerde - zesde boek, De Winden van de Winter. Het vierde seizoen werd vanaf 7 april 2014 door HBO in Nederland uitgezonden, een dag na de Amerikaanse première.

Vijfde en zesde seizoen[bewerken]

Op 8 april 2014, twee dagen na de eerste aflevering van het vierde seizoen, maakte HBO bekend dat de serie een vijfde en een zesde seizoen krijgt.[23] Het vijfde seizoen zal gebaseerd zijn op materiaal uit het derde boek, Een Storm van Zwaarden, het vierde boek, Een feestmaal voor kraaien, het vijfde boek, Een Dans met Draken, en het zesde boek, De Winden van de Winter. Michiel Huisman en Nathalie Emmanuel zullen in het vijfde seizoen promoveren tot hoofdrolspeler.[24][25] Het is nog onbekend op welke boeken het zesde seizoen gebaseerd zal zijn.

Latere seizoenen[bewerken]

Regisseurs David Benioff en D.B. Weiss hebben aangegeven dat om de hele serie te verfilmen er mogelijk acht of negen seizoenen nodig zouden zijn.[26] Acteurs Peter Dinklage en Liam Cunningham hebben contracten getekend om respectievelijk tot seizoen 7 en 8 mee te spelen.[27][28] Ook Carice van Houten heeft aangegeven dat ze haar rol als Melisandre voor meerdere seizoenen zou spelen. Het is nog niet zeker of er inderdaad ook meerdere seizoenen zullen komen.[29]

Verschillen met de boeken[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Algemeen[bewerken]

Er zijn talloze verschillen tussen de boeken en de tv-serie. Hieronder staan enkele van de belangrijkste opgeschreven.

 • Bepaalde personages kregen een nieuwe naam, om verwarring met andere personages te vermijden. Voorbeelden zijn Yara Greyjoy (Asha in de boeken, om verwarring met een ander personage genaamd Osha te vermijden), en Robin Arryn (Robert Arryn in de boeken, om verwarring met Robert Baratheon te voorkomen).
 • Veel zijn simpelweg weggelaten in de tv-serie en een aantal vervangen door andere. Zo had Davos Seaworth/Zeewaard in de boeken zeven zonen, in de serie slechts één. Margaret John, de actrice die de rol van Old Nan/Ouwe Nans verzorgde in het eerste seizoen, overleed voor de opnames van het tweede seizoen. Ze kwam daarom niet meer aan bod in het tweede seizoen.
 • Bepaalde elementen die in de boeken worden weggelaten, of waar subtiel naar verwezen wordt, worden in de serie duidelijk getoond. Zo wordt er in de boeken vaak gehint naar een homoseksuele relatie tussen Renly Baratheon en Loras Tyrell, maar is dit in de serie duidelijk weergegeven.
 • Sommige personages zijn wat betreft karakter extreem aangepast. Zo is het personage Osha, door Natalia Tena in de serie veel jonger en energieker, en heeft ze een komische noot. De prostituee Shae is in de boeken een duidelijke prostituee; ze houdt niet echt van haar Tyrion Lannister. Muntmeester Petyr Baelish is veel valser en veel beter in zich als "goed" voor te doen in de boeken (schrijver George R. R. Martin ergerde zich hier aan).
 • Ook qua uiterlijk zijn belangrijke wijzigingen doorgevoerd: Daario Naharis was in het boek een flamboyante, excentrieke krijger met blauw geverfd haar en nagels, maar in de serie wordt Daario veel ruiger en mannelijker voorgesteld. Syrio Forel wordt in de boeken omschreven als pezig, kaal en blank, terwijl hij in de serie donker is en zwarte krullen heeft. Ook Tywin Lannister is in de boeken kaal maar heeft in de serie wel haar.
 • Jeyne Westerling, die in de boeken de dochter is van een van de baandermannen van de Lannisters, is in de serie vervangen werd door het nieuwe personage Talisa Maegyr, een Volantijnse verpleegster. Jeyne speelt in de boeken pas een rol vanaf het derde boek, terwijl Talisa al halverwege het tweede seizoen haar intrede maakt. Het enige wat deze twee personages gemeen hebben is hun rol: beide trouwen met Robb Stark. Robb wordt verliefd op Talisa en trouwt met haar, in de boeken verzorgt Jeyne Robb's wonden nadat hij haar kasteel heeft bestormd en ingenomen en 'troost' hem nadat hij slecht nieuws ontvangt. Om haar eer te redden trouwt hij de volgende dag met haar.
 • Ook Daenerys' verhaallijn wordt in het tweede seizoen ernstig veranderd: hier worden haar draken gevangen door de Wijze Meesters van de stad Qarth, wat niet aan bod komt in het boek.
 • In de serie ontbreekt het pesonage Strong Belwas en Arstan Witbaard, diens schildknaap die later niemand minder blijkt te zijn dan de voormalig opperbevelhebber van de koningsgarde, Barristan Selmy. Selmy verbergt in de boeken zijn identiteit voor lange tijd, maar presenteert zich in de serie direct als zichzelf.
 • Sommige personages sterven in de serie, omdat hun rol in de boeken geen betekenis meer heeft. Voorbeelden zijn Pyat Pree, Irri, Mago, Rakharo,
 • Sommige personages werden toegevoegd in de serie. Zo worden bijvoorbeeld vele prostituees tijdens erotische scenes bij naam genoemd.
 • Jonge personages zijn vaak ouder dan in de boeken: Robb Stark en Jon Sneeuw achttien i.p.v. veertien (vooral omdat hun rol te "volwassen" is), zijn zussen Sansa en Arya respectievelijk dertien en elf, tegenover elf en negen in de boeken. Bran Stark is elf in plaats van acht, en Daenerys Targaryen achttien in plaats van vijftien (ook omdat bv. in het eerste seizoen, dat in Marokko opgenomen werd, waar seks niet toegelaten is onder de leeftijd van zestien jaar, een erotische scène opgenomen werd.). De grootste verandering is echter het personage Missandei uit het derde en vierde seizoen; Missandei is negen à tien jaar oud in de boeken, maar wordt in de serie beschreven als begin twintig.

Eerste seizoen[bewerken]

 • De rollen van de personages Will en Gared zijn omgewisseld; in het boek wordt Will gedood door een wandelende dode, en deserteert Gared van de Nachtwacht, en vlucht naar het zuiden, terwijl dit in de serie juist omgekeerd is.
 • De Witte Lopers verschillen van hun boekversie; in de boeken worden ze "Anderen" genoemd, en alleen "Witte Lopers" door de Wildlings. Ze zijn in de boeken ook spookachtiger, terwijl ze in de serie een grijze huid, en een schedelachtig gezicht hebben.
 • Leden van het huis Targaryen hebben paarse ogen in de boeken, maar dit werd weggelaten in de serie omdat het te onecht leek.
 • In de boeken spoort Catelyn Ned aan op Roberts verzoek hem tot Hand des Konings te benoemen in te gaan, in de serie is dit niet het geval.
 • In de serie worden sommige personages, zoals Barristan Selmy en Renly Baratheon, eerder geïntroduceerd dan in de boeken, terwijl andere personages later worden geïntroduceerd: Brynden Tully, bijvoorbeeld, komt niet in het eerste maar pas vanaf het derde seizoen voor.
 • In het boek komen Catelyn Stark-Tully en Rodrik Cassel eerder aan in de hoofdstad dan Ned, met een boot. In de serie komen ze later aan, en langs de Koningsroute.
 • Er wordt in de boeken gezegd van Jaime Lannister dat hij de gekke Koning Aerys Targaryen niet met een zwaard doorstak, maar de keel oversneed.
 • In de boeken telt de Kleine Raad 8 leden, in de serie slechts zes.
 • Het toernooi van de Hand is veel langer en uitgebreider in de boeken.
 • In de boeken blijken drakenskeletten van obsidiaan te zijn, in de serie zijn ze gewoon wit.
 • In het boek wordt Lysa Tully als zwaarlijvig bestempeld, terwijl ze in de serie erg mager is.
 • In het boek ontsnapt Arya Koningslanding met Naald en een houten zwaard, in de serie heeft ze enkel Naald bij zich.

Opnames[bewerken]

Filmlocaties van het derde seizoen van de televisieserie: Noord-Ierland, Kroatië, IJsland en Marokko.

Opnames voor Game of Thrones vinden plaats op diverse locaties in Europa en daarbuiten. Omdat er meerdere verhaallijnen zijn die zich op verschillende continenten en in verschillende klimaten afspelen moeten ook verschillende locaties gebruikt worden. De meeste scenes die zich binnen afspelen worden opgenomen in The Paint Hall, een filmstudio in Belfast, Noord-Ierland. Ook veel scenes die zich in het noorden en midden van Westeros afspelen (o.a. Pyke, de Rivierlanden en Winterfell) worden op locaties in Noord-Ierland opgenomen, bijvoorbeeld in de buurt van de touwbrug van Carrick-a-Rede.

Het mediterrane landschap en de grootste gebouwen van King's Landing zijn opgenomen in Malta en Kroatië. Zo zijn Fort Sint-Angelo, San Anton Palace en Verdala Palace in Malta gebruikt en zijn andere scenes opgenomen in Dubrovnik en in het arboretum van Trsteno in Kroatië. De verhaallijn die zich afspeelt ten noorden van de muur wordt opgenomen op diverse locaties in IJsland. Zo zijn het meer Mývatn en de grot Grjótagjá in het noorden van IJsland gebruikt, is er opgenomen in de buurt van Skaftafell in het zuiden van IJsland en bij de Snæfellsjökullvulkaan in het westen van het het eiland. Het continent Essos, waar de verhaallijn rond Daenerys Targaryen zich afspeelt, wordt vertegenwoordigd door Marokko. Zo beeldde Essaouira Astapor uit en werd de middeleeuwse berberstad AitBenHaddou gebruikt als locatie voor Yunkai.

"Sexposition"[bewerken]

In 2011 kwam blogger en criticus Myles McNutt met het neologisme "sexposition" om bepaalde scenes in Game of Thrones te beschrijven. Het woord is een samentrekking van de woorden "sex" en "exposition" en is een reactie op de vele expositiescenes in Game of Thrones waarbij op de achtergrond seks en naaktheid te zien zijn. Personages leggen hun motieven en plannen uit terwijl ze zich bevinden in een bordeel en terwijl ze seks hebben met een prostituee of kijken naar prostituees die seksuele handelingen met zichzelf of een derde uitvoeren. Het Amerikaanse televisieprogramma Saturday Night Live heeft ook een sketch gemaakt waarin een 13-jarige jongen als "creatief adviseur" van de serie de schrijver aanspoort om meer borsten in de serie te schrijven.

Muziek[bewerken]

De muziek voor Game of Thrones wordt gecomponeerd door de Duitse componist Ramin Djawadi en uitgegeven door Varèse Sarabande. De soundtrack is instrumentaal en vooral de "Main Title", het nummer dat tijdens de opening van elke aflevering gespeeld wordt, is bekend en is ook vele malen gecoverd.

Enkele liederen die in de boeken genoemd worden, zijn ook daadwerkelijk geschreven en uitgevoerd voor de televisieserie. "The Rains of Castamere" werd geschreven en gespeeld door de Amerikaanse indierockband The National tijdens het tweede seizoen en "The Bear and the Maiden Fair" werd geschreven door de Amerikaanse indierockband The Hold Steady en tijdens het derde seizoen ook gezongen door personages in de serie. Tijdens deze laatste scene had Gary Lightbody, de zanger van Snow Patrol, een cameo-optreden.

Game[bewerken]

Tijdens de VGX-show van Spike op 7 december is een videogame gebaseerd op de televisieserie van Game of Thrones aangekondigd. Alhoewel er nog geen verdere informatie was, anders dan dat het spel in 2014 zou verschijnen, werd verteld dat het een typisch Telltale Games-spel werd.[30]

Spin-off[bewerken]

Schrijver George R.R. Martin heeft laten weten in gesprek te zijn met HBO over een mogelijke spin-off. De serie zal een prequel zijn, gebaseerd op zijn boekenserie getiteld Verhalen van Dunk en Ei (Tales of Dunk and Egg), die zo'n honderd jaar eerder afspelen in Westeros.[31]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. a b c d e f Speelde al mee vanaf seizoen 1, maar is pas sinds seizoen 2 een hoofdrolspeler.
 2. a b Speelde al mee in seizoen 2 en 3, maar is pas sinds seizoen 4 een hoofdrolspeler.
 3. a b Speelde al mee in seizoen 3, maar is pas sinds seizoen 4 een hoofdrolspeler.
 4. a b http://www.huffingtonpost.com/2014/02/07/nathalie-emmanuel-game-of-thrones_n_4747857.html
 5. Speelde al mee in seizoen 3 en 4, maar is pas sinds seizoen 5 een hoofdrolspeler.
 6. Speelde al mee in seizoen 4, maar is pas sinds seizoen 5 een hoofdrolspeler.
 7. Speelde in seizoen 2 het personage Jaqen H'ghar, het is onbekend of hij in seizoen 5 terugkeert als Jaqen H'ghar of een nieuw personage gaat spelen.
 8. http://winteriscoming.net/2014/06/23/familiar-face-returning-game-thrones-season-5/
 9. Zal in seizoen 5 nog wel verschijnen als "Returning guest starring"
 10. a b Speelde al mee in seizoen 2, maar is pas sinds seizoen 3 een hoofdrolspeler.
 11. Speelde al mee in seizoen 1 en 2, maar is pas sinds seizoen 3 een hoofdrolspeler.
 12. rtl.nl; nieuw seizoen Game of Thrones van start met record
 13. 2BE, Game of Thrones
 14. Mijn Serie, Game of Thrones vanaf 2 september bij RTL 4
 15. http://www.itsHBO.nl/series/game-of-thrones/article/hbo-kondigt-game-of-thrones-seizoen-3-aan_32630
 16. Westeros, HBO Press release
 17. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=304264319689214&set=a.187140674734913.40604.141168459332135
 18. http://prime.be/series/game-thrones-3
 19. Facebook, Snow Patrol
 20. Entertainment Weekly, Coldplay drummer joins 'Game of Thrones' season 3 -- EXCLUSIVE
 21. Winter is Coming, Season Three Casting update
 22. Vierde seizoen voor hitserie Game of Thrones
 23. HBO renews 'Game of Thrones' for season 5 & 6
 24. (en) http://winteriscoming.net/2014/01/08/season-5-huisman-signed-to-return-as-a-regular/
 25. (en) http://winteriscoming.net/2014/02/07/nathalie-emmanuel-promoted-to-series-regular-for-season-5/
 26. http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/game-of-thrones/9195683/Game-of-Thrones-interview-DB-Weiss-and-David-Benioff.html
 27. (en) "Peter Dinklage Was Smart to Say No" Dan Kois, New York Times, 29 maart 2012
 28. http://www.independent.ie/lifestyle/independent-woman/celebrity-news-gossip/liam-cunningham-signs-up-for-next-six-series-of-game-of-thrones-3162227.html
 29. http://www.youtube.com/watch?v=_1GPdMk5FnE
 30. Game of Thrones-game aangekondigd, NieuwerwetsTV, 7 december 2013
 31. (en) 'Game Of Thrones' Prequel Series In The Works? George R.R. Martin Hints 'Dunk And Egg' Could Be Next, Huffington Post