Gamera vs. Jiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gamera vs. Jiger
Regie Noriaki Yuasa
Bret Morrison
Producent Hidemasa Nagata
Masaichi Nagata
Scenario Nisan Takahashi
Hoofdrollen Tsutomu Takakuwa
Kelly Varis
Katherine Murphy
Kon Omura
Ryô Hayami
Junko Yashiro
Muziek Kenjiro Hirose
Cinematografie Akira Kitazaki
Distributie Daiei
Première 21 maart 1970
Speelduur 83 minuten
Taal Japans
Land Vlag van Japan Japan
Voorloper Gamera vs. Guiron
Vervolg Gamera vs. Zigra
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gamera vs. Jiger (ガメラ対大魔獣ジャイガー, Gamera tai Daimajū Jaigā, Gamera versus Giant Demon Beast Jiger), ook wel bekend als Gamera vs. Monster X, War of the Monsters, en Monsters Invade Expo '70, is een Japanse film uit 1970. Het is de zesde van de Gamerafilms geproduceerd door Daiei Motion Picture Company.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Bij aanvang van de film zijn een paar medewerkers van de Wereldtentoonstelling die dat jaar in Japan plaatsvindt bezig een eeuwenoud ingegraven standbeeld te verwijderen. Dit lukt na een vulkaanuitbarsting, ondanks tussenkomst van Gamera.

Nadat het beeld is verwijderd, duikt een monster genaamd Jiger op. De eerste van meerdere gevechten breekt los. Jiger wint door projectielen af te vuren op Gamera die zich vasthechten aan zijn armen en benen zodat hij niet kan wegvliegen. Terwijl Gamera zichzelf bevrijdt, zoekt Jiger het standbeeld (dat inmiddels een vreemd geluid produceert). Onderweg richt hij de nodige vernielingen aan. De Japanse Zelfverdedigingstroepen ondernemen een poging Jiger te verslaan, maar tevergeefs.

Gamera keert terug voor ronde twee. Ditmaal gebruikt Jiger een ovipositor om Gamera te steken. Gamera is zo gedwongen zich terug te trekken, en haalt maar net de baai. Daar aangekomen raakt hij in een soort coma. Jiger vindt het standbeeld en gooit het in zee.

Een groep wetenschappers die het vreemde geluid van het standbeeld onderzocht richt zijn aandacht op de bewusteloze Gamera. Al snel wordt duidelijk dat Jiger een jong heeft geïnjecteerd in Gamera’s lichaam. Deze “Baby Jiger” moet snel worden verwijderd. Een groep kinderen neemt deze taak op zich. Via een miniduikboot betreden ze Gamera’s lichaam en begeven zich naar de long waar de jonge Jiger zich bevindt. Ze ontdekken dat de jonge Jiger verzwakt wordt door witte ruis, hetzelfde geluid dat ook door het standbeeld werd geproduceerd. Ze doden het jong met dit geluid. Daarna bevestigen ze een paar stroomkabels aan Gamera’s hart zodat hij gereanimeerd kan worden.

Ondertussen is de volwassen Jiger nog altijd actief. De JSDF gebruikt een paar grote speakers met witte ruis om hem op afstand te houden. Gamera ontwaakt uit zijn coma. Hij spoort Jiger op voor een laatste confrontatie. In hun gevecht duikt Gamera het standbeeld weer op, en gebruikt het als een speer om Jigers schedel te doorboren. Vervolgens draagt Gamera Jigers lichaam weg naar een onbekende bestemming.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Takakuwa, Tsutomu Tsutomu Takakuwa Hiroshi
Varis, Kelly Kelly Varis Tommy Williams
Murphy, Katherine Katherine Murphy Susan Williams
Omura, Kon Kon Omura Dad

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De film werd ook in de Verenigde Staten uitgebracht door AIP-TV. Zij zonden de film uit als een televisiefilm met de naam Gamera vs. Monster X. In de jaren 80 werd de film uitgebracht op video door Sandy Frank.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]