Garrano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Garrano
Garrano
Basisinformatie
Type veredelde bergpony
Herkomst Vlag van Portugal Portugal
Eigenschappen
Stokmaat circa 120-140 cm
Kleuren bruin
Aftekeningen zeer weinig
Lijst van paardenrassen
Garrano (Gerês)

De garrano is een lichtgebouwde pony die behoort tot een oud paardenras uit Portugal. Deze paarden werden voornamelijk gebruikt als lastdier, rijdier en voor licht werk op de boerderij.

Fokgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De garrano, soms ook wel de minho genoemd, stamt van dezelfde paarden af als de sorraia. De sorraia's leven vooral tussen de rivieren de Sor en de Raia, terwijl de garrano in Noord-Portugal leeft. Vanwege dit verschil in leefomgeving heeft het ras zich anders ontwikkeld. De Garrano leeft vooral in de provincies Minho en Trás-os-Montes e Alto Douro, en heeft vermoedelijk meer invloed van buitenaf ondervonden dan de sorraia.

Er wordt over het algemeen aangenomen dat de garranopony's naast de berbers en de Keltische pony tot de voorouders van de andalusiër behoren. Het Portugese ministerie van Landbouw heeft de paarden laten kruisen met Arabische volbloeden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De pony's zijn sterk en kunnen zich gemakkelijk over stijl en moeilijk terrein voortbewegen. In relatie tot hun formaat kunnen ze grote snelheden bereiken en zij worden zelfs gebruikt voor paardenrennen.

De huidige paarden vertonen tegenwoordig ook enkele kenmerken van hun Arabische afstamming. Vooral aan hun profiel is dat te zien. Ze hebben een rechte tot holle neuslijn, ronde oogkassen en een zeer sterk gestel. Het gebit van de pony's lijkt op dat van de Keltische pony. Ze hebben een lange nek. Het lichaam is kort en compact. Ze hebben een diepe en brede brost, harde hoeven en grof dekhaar.

De stokmaat van de garrano varieert van 1,20 m tot 1,40 m. De pony's zijn bijna altijd bruin, anders vos.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]