Gary Johnson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gary Johnson

Gary Earl Johnson (1 januari 1953) is een Amerikaans ondernemer en politicus. Van 1995 tot 2003 was Gary Johnson Republikeins gouverneur van de staat New Mexico. Op 21 april 2011 kondigde Johnson aan deel te nemen aan de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap. Omdat hij niet werd toegelaten om deel te nemen aan verschillende politieke debatten, besloot hij op 28 december 2011 zich in de race te gooien als kandidaat voor de nominatie van de Libertarische Partij. Hij sleepte de nominatie op 5 mei 2012 in de wacht. Zijn running mate was rechter James P. Gray van Californië.

Gary Johnson staat bekend om zijn libertaire standpunten. Hij is een voorstander van lage belastingen en is fiscaal conservatief. Als gouverneur van New Mexico bracht hij de begroting in evenwicht, onder andere door veelvuldig gebruik te maken van zijn vetorecht. Gedurende zijn tweede termijn legde hij zich toe op de hervorming van leerrechten en streed hij voor de decriminalisatie van cannabis en verzette hij zich tegen de War on Drugs.

Johnson is erg sportief: hij doet aan triatlon en wielersport en beklom de Mount Everest in 2003. Hij heeft ook de extreem uitdagende Bataan Memorial Death March door de woestijn gelopen. Johnson onthoudt zich van druggebruik, cafeïne, alcohol en sommige suikerproducten.

Zie ook[bewerken]